Tetszett a cikk?

Az iraki állami televízió által "történelmi fontosságúnak" nevezett beszédet tartott hétfőn délelőtt Szaddám Huszein. Az iraki elnök a harcok folytatására szólította fel a hadsereget és a lakosságot, "gyors győzelmet" ígérve "Isten ellenségei" ellen. Az iraki televízió bemutatott egy iraki kézre került Apache típusú helikoptert is.

Az iraki elnök második alkalommal szólt televízión keresztül népéhez azóta, hogy a szövetséges csapatok megkezdték a támadást Irak ellen. Szaddám Huszein a BBC hírtelevízió által is sugárzott beszédében kiemelte az iraki katonák eddig nyújtott teljesítményét, és a harcok folytatására szólított fel a "gyors győzelem" elérése érdekében. Szaddám szerint "az irakiak ellenállása", illetve a szövetségesek "zsákutcába futása" örömet szerez "Irak barátainak".
A beszéd közvetítéséből nem derült ki, élő adásról vagy felvételről van-e szó, a Reuters hírügynökség szerint azonban az Umm-Kaszr-i eseményekre való utalás azt mutatja, hogy a felvétel egészen friss lehet.
Szaddám Huszein sorsáról az Egyesült Államokban számos találgatás látott napvilágot: az amerikai média az elmúlt napokban már feltételezte Szaddám Huszein megsebesülését, de halálhírét is költötték. Csütörtökön, nem sokkal az első, Bagdad elleni bombázások befejezése után sugározta az iraki állami televízió Szaddám Huszein beszédét, amelyben az elnök ellenállásra szólította fel népét. "Legyőzzük az ördögöt", "Ellenállunk a megszállóknak" - mondta csütörtöki beszédében Szaddám Huszein, aki az Egyesült Államokat "az évszázad zsarnokának" nevezte.
Az iraki televízió bemutatott egy iraki kézre került Apache típusú helikoptert is. A legmodernebb harci helikopterként ismert Apache viszonylag jó állapotban volt. Az iraki tájékoztatási miniszter, Szaid asz-Szahaf két lelőtt gépről beszélt, de a televízió csak egyet mutatott be, azt, amely - bagdadi közlés szerint - Kerbala közelében került a földre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!