Tetszett a cikk?

A korábbi ellenséges hozzáállás után a brit közvélemény most már felsorakozott Tony Blair miniszterelnök mögött az iraki háború kérdésében egy hétfőn közölt brit országos felmérés szerint.

A Daily Telegraph című konzervatív londoni napilap által megrendelt közvélemény-kutatás szerint néhány nap alatt tíz százalékponttal, csaknem kétharmadosra nőtt azoknak az aránya, akik szerint a baloldali brit kormány első embere jó döntést hozott az iraki katonai beavatkozással kapcsolatban. Március 18-án 55 százalék gondolta így, és 44 százalék mondta azt, hogy Blair nem nagyon vagy egyáltalán nem jó döntéseket hoz a háború ügyében. Március 20-án az arány már 57:42 volt, a hétfőn közzétett adatsor pedig 65:33-as többséget mutatott a Blairt pártolók javára.
A vasárnap este elvégzett, hétfőn közölt felmérés szerint a közvélemény elsöprő többsége az első napok veszteségei ellenére úgy gondolja, hogy a háború jól alakul a szövetségesek szempontjából. Húsz százalék szerint "nagyszerűen" mennek a dolgok a hadszíntéren, 64 százalék mondta azt, hogy "meglehetősen jól". Mindössze 10 százalék tartotta "meglehetősen rossznak", és 2 százalék "nagyon rossznak" a hadműveletek addigi menetét. A felmérés idején már ismert tény volt, hogy összesen 16 brit katona halt meg a háború kezdete óta, jóllehet egyikük sem ellenséges tűzben. A háború gyors befejezésével kapcsolatos kezdeti derűlátás azonban jelentősen megcsappant.
A háborút megelőző hetekben minden felmérés szerint még egyértelmű többségben voltak azok, akik ellenezték a brit részvételt az Irak elleni háborúban, különösen abban az esetben, ha a fegyveres beavatkozásra nem ad felhatalmazást új ENSZ-határozat. Február közepén a hatóságok szerint egymillióan, a szervezők szerint 2,2 millióan tüntettek Londonban a háború ellen; ez volt minden idők messze legnagyobb béketüntetése Nagy-Britanniában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!