A korábbi ellenséges hozzáállás után a brit közvélemény most már felsorakozott Tony Blair miniszterelnök mögött az iraki háború kérdésében egy hétfőn közölt brit országos felmérés szerint.

A Daily Telegraph című konzervatív londoni napilap által megrendelt közvélemény-kutatás szerint néhány nap alatt tíz százalékponttal, csaknem kétharmadosra nőtt azoknak az aránya, akik szerint a baloldali brit kormány első embere jó döntést hozott az iraki katonai beavatkozással kapcsolatban. Március 18-án 55 százalék gondolta így, és 44 százalék mondta azt, hogy Blair nem nagyon vagy egyáltalán nem jó döntéseket hoz a háború ügyében. Március 20-án az arány már 57:42 volt, a hétfőn közzétett adatsor pedig 65:33-as többséget mutatott a Blairt pártolók javára.
A vasárnap este elvégzett, hétfőn közölt felmérés szerint a közvélemény elsöprő többsége az első napok veszteségei ellenére úgy gondolja, hogy a háború jól alakul a szövetségesek szempontjából. Húsz százalék szerint "nagyszerűen" mennek a dolgok a hadszíntéren, 64 százalék mondta azt, hogy "meglehetősen jól". Mindössze 10 százalék tartotta "meglehetősen rossznak", és 2 százalék "nagyon rossznak" a hadműveletek addigi menetét. A felmérés idején már ismert tény volt, hogy összesen 16 brit katona halt meg a háború kezdete óta, jóllehet egyikük sem ellenséges tűzben. A háború gyors befejezésével kapcsolatos kezdeti derűlátás azonban jelentősen megcsappant.
A háborút megelőző hetekben minden felmérés szerint még egyértelmű többségben voltak azok, akik ellenezték a brit részvételt az Irak elleni háborúban, különösen abban az esetben, ha a fegyveres beavatkozásra nem ad felhatalmazást új ENSZ-határozat. Február közepén a hatóságok szerint egymillióan, a szervezők szerint 2,2 millióan tüntettek Londonban a háború ellen; ez volt minden idők messze legnagyobb béketüntetése Nagy-Britanniában. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja