A szerbiai hatóságok eddig közel négyszáz személyt jelentettek fel, akiket a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása után indított hajtóvadászat során fogtak el. A razziák során 1031 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba.

Gyingyicset március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota tövében. Még aznap rendkívüli állapotot hirdettek, s a kormány az úgynevezett zimonyi klánt tette felelőssé a merényletért, majd országos hajtóvadászatot indított a bűnbanda ellen.
Dragan Sutanovac, a szerb parlament biztonságpolitikai és védelmi bizottságának elnöke közölte hétfőn a belgrádi B92 rádióval, hogy a nyomozás során eddig 395 személy ellen tettek feljelentést, közülük 262-en különféle, szervezett bűnözéssel foglalkozó alvilági csoportoknak voltak a tagjai. A B92 tudomása szerint a hajtóvadászat során közel hétszáz lőfegyvert, 140 kézigránátot és 70 ezer darab lőszert koboztak el, 20 kilogramm heroint, 35 kilogramm marihuánát és közel 300, feltehetően lopott gépkocsit foglaltak le. Sutanovac közölte, hogy Szerbiában még közel ötvenezer lőfegyver van illetéktelen kezekben, ezért a hatóságok fegyverbeszolgáltatási akciót indítanak: felszólítják a polgárokat, hogy büntetlenség fejében egy megadott határideig szolgáltassák be engedély nélkül tartott fegyvereiket.
Sutanovac szerint a hatóságok ugyanolyan bánásmódban részesítik az őrizetbe vett popénekesnőt, Csecsa Raznatovicsot, mint bármely más polgárt. A három éve meggyilkolt hírhedt szabadcsapatvezér, Zeljko Raznatovics "Arkan" özvegyét a múlt héten állították elő, belgrádi palotájában hatalmas fegyverarzenált találtak. A popsztár közeli kapcsolatban állt a zimonyi klán vezetőivel, a merénylet napjaiban a bűnbanda vezetői állítólag Csecsa villájában éjszakáztak. A letartóztatás óta a belgrádi sajtó több fényképet tett közzé, amelyeken Csecsa együtt látható Milorad Lukovics "Legijával" és Dusan Szpaszojevics "Siptárral", a zimonyi bűnbanda két, jelenleg még szökésben lévő vezetőjével.
A hétfői belgrádi lapokban megjelent a hatóságok által továbbított fényképsorozat Siptar és társai monacói, illetve párizsi tivornyáiról. A képek arról tanúskodnak, hogy a bűnbanda vezetői fényűző életmódot folytattak, luxusszállodákat és méregdrága gépkocsikat vettek igénybe külföldi útjaikon. 2001 májusában a francia hatóságok kitoloncolták Siptart és négy társát, akik akkoriban napi ötvenezer dollárnál több pénzt költöttek el Párizsban.
A belgrádi építésügyi hatóságoknak egyébiránt tíz napig tartó megfeszített munka után végre sikerült lerombolniuk Siptar zimonyi palotáját és a ráépült négyszintes bevásárlócsarnokot. Március 14. óta nagy teljesítményű munkagépekkel és dinamittal bontották mindhiába az engedély nélkül épült több mint kétezer négyzetméteres, csupa üveg és vasbeton palotát. Az erődítményszerű építményt végül vasárnap este aláaknázták, s levegőbe röpítették. Hasonló sorsra jutott néhány belgrádi szórakozóhely is, amely a zimonyi bűnbanda tagjainak tulajdonában volt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen