Brit hadszíntéri parancsnokok szerint keddre végleg szövetséges ellenőrzés alá került a dél-iraki Umm-Kaszr stratégiai fontosságú kikötője, amelynek elfoglalásáról napok óta ellentmondásos hírek érkeztek.

A brit közlés szerint a hadsereg mérnökei már Umm-Kaszr vízellátását állítják helyre; egyelőre Kuvaitból hoznak ivóvizet ideiglenesen lefektetett vezetékeken. Umm-Kaszr Irak egyetlen mélyvizű tengeri kikötője; itt zajlott a második öbölháború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből - elvileg - csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett.
A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy a városban maradtak iraki ellenállási gócok. Iraki részről változatlanul cáfolják az Umm Kászr elvesztéséről szóló híreket. Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter kijelentette: az iraki erők tartják állásaikat.
Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke már pénteken azt mondta, hogy Umm-Kaszr elesett, de még hétfőn is harcok voltak a kikötőváros környékén. A szövetségesek itt tervezik kiépíteni az iraki lakosságnak szánt segélyszállítmányok fogadóközpontját. Korábban a brit hadsereg az aknamentesítéstől tette függővé Umm-Kaszr kikötőjének megnyitását, de brit tisztek kedden azt mondták, hogy a kikötő már biztonságos.
A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint a brit haderők katonai célpontnak minősítették a másik fontos déli várost, Bászrát. Egy brit katonai szóvivő szerint ez stratégiaváltozást jelent; eddig ugyanis azt tervezték a szövetséges erők, hogy megkerülik a nagyvárost, nem bocsátkoznak ott utcai harcokba. Azért kellett most változtatni a terven, mert a térségbeli iraki csapatok nagy része a város belsejébe vonult vissza - idézte a CNN a brit katonai szóvivőt. A BBC brit televízió szerint a britek "mélységesen csalódottak", amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen. A Bászrától délre állásokat foglaló brit erők megállították kedden egy iraki harckocsiegység kitörési kísérletét. Egy brit parancsnok szerint mintegy 50 iraki harckocsi a város peremétől dél felé akart haladni, de brit könnyű harckocsik felderítő és csatahelikopterek támogatásával megakadályozták ezt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban