Tetszett a cikk?

Brit hadszíntéri parancsnokok szerint keddre végleg szövetséges ellenőrzés alá került a dél-iraki Umm-Kaszr stratégiai fontosságú kikötője, amelynek elfoglalásáról napok óta ellentmondásos hírek érkeztek.

A brit közlés szerint a hadsereg mérnökei már Umm-Kaszr vízellátását állítják helyre; egyelőre Kuvaitból hoznak ivóvizet ideiglenesen lefektetett vezetékeken. Umm-Kaszr Irak egyetlen mélyvizű tengeri kikötője; itt zajlott a második öbölháború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből - elvileg - csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett.
A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy a városban maradtak iraki ellenállási gócok. Iraki részről változatlanul cáfolják az Umm Kászr elvesztéséről szóló híreket. Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter kijelentette: az iraki erők tartják állásaikat.
Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke már pénteken azt mondta, hogy Umm-Kaszr elesett, de még hétfőn is harcok voltak a kikötőváros környékén. A szövetségesek itt tervezik kiépíteni az iraki lakosságnak szánt segélyszállítmányok fogadóközpontját. Korábban a brit hadsereg az aknamentesítéstől tette függővé Umm-Kaszr kikötőjének megnyitását, de brit tisztek kedden azt mondták, hogy a kikötő már biztonságos.
A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint a brit haderők katonai célpontnak minősítették a másik fontos déli várost, Bászrát. Egy brit katonai szóvivő szerint ez stratégiaváltozást jelent; eddig ugyanis azt tervezték a szövetséges erők, hogy megkerülik a nagyvárost, nem bocsátkoznak ott utcai harcokba. Azért kellett most változtatni a terven, mert a térségbeli iraki csapatok nagy része a város belsejébe vonult vissza - idézte a CNN a brit katonai szóvivőt. A BBC brit televízió szerint a britek "mélységesen csalódottak", amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen. A Bászrától délre állásokat foglaló brit erők megállították kedden egy iraki harckocsiegység kitörési kísérletét. Egy brit parancsnok szerint mintegy 50 iraki harckocsi a város peremétől dél felé akart haladni, de brit könnyű harckocsik felderítő és csatahelikopterek támogatásával megakadályozták ezt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!