Vojiszlav Kostunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke úgy véli, a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapotot nem lenne szabad kihasználni a politikai ellenfelekkel való leszámolásra, inkább a politikai megbékélést kellene szolgálnia. Közben a hét végén az újvidéki rendőrség letartóztatta a zimonyi klán újabb vezetőjét, Miladin Szuvajdzsicsot, csúfnevén Gyura Mutavit.

A Vecsernje novosztinak adott interjújában a volt jugoszláv elnök azt mondta, pártja a politikai megbékélés irányába már tett javaslatot, de ezt nem fogadták el. A B92 rádió internetes oldalának értesülései szerint Kostunica reményét fejezte ki, hogy a Szerbiában manapság dúló politikai radikalizmusnak hamarosan vége szakad.
Közben a hét végén az újvidéki rendőrség letartóztatta a zimonyi klán újabb vezetőjét, Miladin Szuvajdzsicsot, csúfnevén Gyura Mutavit, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy fontos szerepet játszott a Zoran Gyingyics szerbiai miniszterelnök elleni merényletben. A szerbiai belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint Szuvajdzsics letartóztatását követően felgyorsulhat a többi szökésben lévő személy elfogása is.
Eddig féltucatnyi klánvezető került rendőrkézre. A bűnszövetkezett három vezetője közül kettőt, Dusan Szpaszojevicset és Mileta Lukovicsot csütörtökön tűzharcban lelőtte a rendőrség terroristaelhárító egysége. A bűnbanda harmadik vezetője, Milorad Lukovics „Legija”, a hírhedt állambiztonsági egység, a vörössapkás osztag egykori parancsnoka szökésben van. A merényletet végrehajtó orvlövészt, Zvezdan Jovanovicsot kedden tartóztatta le a rendőrség. Zoran Zsivkovics szerb kormányfő hét végi újvidéki látogatásán az hangoztatta, hogy a hatóságok már gyakorlatilag felszámolták a zimonyi klánt.
Egy vasárnap megjelent lapinterjúban Milosevics lánya arról számolt be, hogy Mira Markovics, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb és jugoszláv elnök felesége valóban Oroszországban tartózkodik, egyelőre azonban még gondolkodik azon, hogy eleget tesz-e a szerb belügyminisztérium idézésének. A szerb rendőrség Ivan Sztambolics néhai szerb elnökmeggyilkolása kapcsán akarja kihallgatni Mira Markovicsot. Sztambolics gyilkosait pénteken fogták el, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt volt szerb elnök holttestét is. Sztambolicsot a vörössapkás osztag négy tagja rabolta el, s még aznap kivégezte. Az elrablás előtti napokban az akkori ellenzék felkérte az országszerte népszerű Sztambolicsot, hogy Milosevics ellenében induljon a 2000. szeptemberi elnökválasztáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat