Tetszett a cikk?

Vojiszlav Kostunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke úgy véli, a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapotot nem lenne szabad kihasználni a politikai ellenfelekkel való leszámolásra, inkább a politikai megbékélést kellene szolgálnia. Közben a hét végén az újvidéki rendőrség letartóztatta a zimonyi klán újabb vezetőjét, Miladin Szuvajdzsicsot, csúfnevén Gyura Mutavit.

A Vecsernje novosztinak adott interjújában a volt jugoszláv elnök azt mondta, pártja a politikai megbékélés irányába már tett javaslatot, de ezt nem fogadták el. A B92 rádió internetes oldalának értesülései szerint Kostunica reményét fejezte ki, hogy a Szerbiában manapság dúló politikai radikalizmusnak hamarosan vége szakad.
Közben a hét végén az újvidéki rendőrség letartóztatta a zimonyi klán újabb vezetőjét, Miladin Szuvajdzsicsot, csúfnevén Gyura Mutavit, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy fontos szerepet játszott a Zoran Gyingyics szerbiai miniszterelnök elleni merényletben. A szerbiai belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint Szuvajdzsics letartóztatását követően felgyorsulhat a többi szökésben lévő személy elfogása is.
Eddig féltucatnyi klánvezető került rendőrkézre. A bűnszövetkezett három vezetője közül kettőt, Dusan Szpaszojevicset és Mileta Lukovicsot csütörtökön tűzharcban lelőtte a rendőrség terroristaelhárító egysége. A bűnbanda harmadik vezetője, Milorad Lukovics „Legija”, a hírhedt állambiztonsági egység, a vörössapkás osztag egykori parancsnoka szökésben van. A merényletet végrehajtó orvlövészt, Zvezdan Jovanovicsot kedden tartóztatta le a rendőrség. Zoran Zsivkovics szerb kormányfő hét végi újvidéki látogatásán az hangoztatta, hogy a hatóságok már gyakorlatilag felszámolták a zimonyi klánt.
Egy vasárnap megjelent lapinterjúban Milosevics lánya arról számolt be, hogy Mira Markovics, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb és jugoszláv elnök felesége valóban Oroszországban tartózkodik, egyelőre azonban még gondolkodik azon, hogy eleget tesz-e a szerb belügyminisztérium idézésének. A szerb rendőrség Ivan Sztambolics néhai szerb elnökmeggyilkolása kapcsán akarja kihallgatni Mira Markovicsot. Sztambolics gyilkosait pénteken fogták el, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt volt szerb elnök holttestét is. Sztambolicsot a vörössapkás osztag négy tagja rabolta el, s még aznap kivégezte. Az elrablás előtti napokban az akkori ellenzék felkérte az országszerte népszerű Sztambolicsot, hogy Milosevics ellenében induljon a 2000. szeptemberi elnökválasztáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!