Tetszett a cikk?

Gerhard Schröder német kancellár az iraki háború legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy az Európai Uniónak egységes kül- és biztonságpolitikára van szüksége. Mindemellett a berlini külügyminisztérium és a kancellári hivatal a német Der Spiegel hírmagazin szerint új német kül- és biztonságpolitika megfogalmazásán dolgozik; s Joschka Fischer külügyminisztert idézve az újság arról számol be, hogy nem kisebb dologról van szó, mint "a világ újrarendezéséről a hidegháború után".

"Ha azt akarjuk, hogy szavunknak súlya legyen a nemzetközi szervezetekben, s cselekvőképesek legyünk válságok békés megoldásában, egyesítenünk kell Európa erejét. Nem csak papíron, hanem a politikai gyakorlatban is közös kül- és biztonságpolitikára kell törekednünk" - közölte Gerhard Schröder német kancellár szombaton az ARD televízióban.
A Spiegel legújabb számában arról ír, hogy Schröder a német kül- és biztonságpolitika irányvonalát kívánja rögzíteni, s nem kisebb dologról van szó, mint "a világnak a hidegháborút követő újrarendezéséről". Az irányvonalat a francia kormánnyal egyeztették, s annak lényegi eleme, hogy az ENSZ-t minél hamarabb vissza kell helyezni a világpolitika kulcspozíciójába. Schröder szombaton hangsúlyozta: szeretné, ha az ENSZ a háború utáni Irakban erős befolyással rendelkezne. A kancellár azt is is hangsúlyozta, hogy amikor Európa, azaz az Európai Unió erősítéséről beszél, nem valamiféle Amerikával szembeni pólusra gondol. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!