Bagdadot hétfő éjszaka és kedden reggel több hullámban is légitámadás érte. Nedzsef városa közelében hét iraki gyermek és asszony vesztette életét hétfő este, amikor egy amerikai ellenőrző ponton a katonák tüzet nyitottak járművükre. George Bush amerikai elnök a Parti Őrség tengerészei előtt elhangzott beszédében kijelentette: a szövetséges csapatok napról napra közelebb kerülnek a győzelemhez.

"Csapatainkra még sok veszély leselkedik, de napról napra közeledünk Bagdadhoz, napról napra közelebb kerülünk a győzelemhez" - jelentette ki George Bush amerikai elnök hétfőn Philadelphiában. A Parti Őrség tengerészei előtt elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy a győzelem véget vet egy zsarnok uralmának, eltávolítja a terrorizmus egyik támogatóját. George Bush ragyogónak nevezte a szövetségesek teljesítményét a 12. napja tartó háborúban. A philadelphiai kikötő bejáratánál mintegy 50 háborúellenes tüntető sorakozott fel, "bombák helyett kenyeret", illetve "hozzák létre a béke minisztériumát" jelszavakat skandálva.
Bagdadot hétfő éjszaka és kedden korai órákban több hullámban is légitámadás érte. Az iraki fővárosban tartózkodó külföldi tudósítók szerint az egyik célpont az elnöki palotaegyüttes területén volt, majd hajnalban Bagdad nyugati részét érték erőteljes légicsapások.
Hét iraki kisgyermek és asszony vesztette életét hétfő este Nedzsef városa közelében, amikor egy amerikai ellenőrző ponton a katonák tüzet nyitottak járművükre. A jármű, amelyben 13 gyerek és nő utazott, nem vette figyelembe az amerikai katonák lassításra utasító jelzéseit. Az ellenőrző pont személyzete ezután figyelmeztető lövéseket adott le, majd katonák a motortérbe lőttek, de a mivel jármű erre sem állt meg, az utasteret vették tűz alá. Az amerikai hadvezetés a négy halálos áldozattal járó minapi öngyilkos merénylet után parancsot adott, hogy minden iraki jármű gyanúsnak tekintendő.
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülései szerint a Nedzsefnél harcoló brit elit alakulatoknak kedd reggelig sem sikerült megtörniük az iraki fegyveres erők ellenállását, így továbbra sem tudtak behatolni a városba. Násziríja városában és környékén is heves harcok folynak, amelyekben iraki részről nemcsak katonák, hanem felfegyverzett polgári személyek és a Baasz Párt aktivistái is részt vesznek - közölte kora délelőtt a bagdadi televízióban az iraki fegyveres erők képviselője.
A Pentagon hétfőn éjjel újabb veszteségmérleget tett közzé, amely szerint az iraki háborúban eddig összesen 43 amerikai katona vesztette életét, 16 katonát pedig eltűntként tartanak számon. A brit védelmi minisztérium keddi közlése szerint hétfőn "feladata teljesítése közben" életét vesztette egy brit katona Irak déli részén, s ezzel 26-ra nőtt az Irak elleni háborúban elesett brit katonák száma.
Szaddám Huszein iraki elnök a bagdadi televízióban beolvasott nyilatkozatában cáfolta, hogy családtagjai külföldre szöktek volna. Cáfolatát azután olvasták be, hogy külföldi sajtójelentések az iraki elnök egyik feleségének és lányainak elmeneküléséről adtak hírt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt