Tetszett a cikk?

Bagdadot hétfő éjszaka és kedden reggel több hullámban is légitámadás érte. Nedzsef városa közelében hét iraki gyermek és asszony vesztette életét hétfő este, amikor egy amerikai ellenőrző ponton a katonák tüzet nyitottak járművükre. George Bush amerikai elnök a Parti Őrség tengerészei előtt elhangzott beszédében kijelentette: a szövetséges csapatok napról napra közelebb kerülnek a győzelemhez.

"Csapatainkra még sok veszély leselkedik, de napról napra közeledünk Bagdadhoz, napról napra közelebb kerülünk a győzelemhez" - jelentette ki George Bush amerikai elnök hétfőn Philadelphiában. A Parti Őrség tengerészei előtt elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy a győzelem véget vet egy zsarnok uralmának, eltávolítja a terrorizmus egyik támogatóját. George Bush ragyogónak nevezte a szövetségesek teljesítményét a 12. napja tartó háborúban. A philadelphiai kikötő bejáratánál mintegy 50 háborúellenes tüntető sorakozott fel, "bombák helyett kenyeret", illetve "hozzák létre a béke minisztériumát" jelszavakat skandálva.
Bagdadot hétfő éjszaka és kedden korai órákban több hullámban is légitámadás érte. Az iraki fővárosban tartózkodó külföldi tudósítók szerint az egyik célpont az elnöki palotaegyüttes területén volt, majd hajnalban Bagdad nyugati részét érték erőteljes légicsapások.
Hét iraki kisgyermek és asszony vesztette életét hétfő este Nedzsef városa közelében, amikor egy amerikai ellenőrző ponton a katonák tüzet nyitottak járművükre. A jármű, amelyben 13 gyerek és nő utazott, nem vette figyelembe az amerikai katonák lassításra utasító jelzéseit. Az ellenőrző pont személyzete ezután figyelmeztető lövéseket adott le, majd katonák a motortérbe lőttek, de a mivel jármű erre sem állt meg, az utasteret vették tűz alá. Az amerikai hadvezetés a négy halálos áldozattal járó minapi öngyilkos merénylet után parancsot adott, hogy minden iraki jármű gyanúsnak tekintendő.
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülései szerint a Nedzsefnél harcoló brit elit alakulatoknak kedd reggelig sem sikerült megtörniük az iraki fegyveres erők ellenállását, így továbbra sem tudtak behatolni a városba. Násziríja városában és környékén is heves harcok folynak, amelyekben iraki részről nemcsak katonák, hanem felfegyverzett polgári személyek és a Baasz Párt aktivistái is részt vesznek - közölte kora délelőtt a bagdadi televízióban az iraki fegyveres erők képviselője.
A Pentagon hétfőn éjjel újabb veszteségmérleget tett közzé, amely szerint az iraki háborúban eddig összesen 43 amerikai katona vesztette életét, 16 katonát pedig eltűntként tartanak számon. A brit védelmi minisztérium keddi közlése szerint hétfőn "feladata teljesítése közben" életét vesztette egy brit katona Irak déli részén, s ezzel 26-ra nőtt az Irak elleni háborúban elesett brit katonák száma.
Szaddám Huszein iraki elnök a bagdadi televízióban beolvasott nyilatkozatában cáfolta, hogy családtagjai külföldre szöktek volna. Cáfolatát azután olvasták be, hogy külföldi sajtójelentések az iraki elnök egyik feleségének és lányainak elmeneküléséről adtak hírt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!