Tetszett a cikk?

Az iraki Köztársasági Gárda egységeivel vívott néhány órás heves harcok után amerikai erők bekerítették az iraki fővárostól 110 kilométernyire délnyugatra fekvő Kerbelát, biztosítva a városból kivezető összes főútvonalat, és folytatták előrenyomulásukat északra. Amerikai tengerészgyalogosok Irak középső részén elfoglaltak egy kulcsfontosságú hidat a Tigris folyón és ellenőrzésük alá vonták a Kútot Bagdaddal összekötő főútvonalat is. A Katarban létesített amerikai parancsnokság szerint Bagdad ostroma 48 órán belül megkezdődik.

Az amerikai erők szárazföldi egységei és ejtőernyősei szerdán támadást intéztek az iraki Köztársasági Gárda Bagdadot védelmező négy hadosztálya ellen - közölte az amerikai középső parancsnokság (Centcom) Katarból. A Bagdad, a Medina és a Nabukodonozor hadosztályokat támadták az iraki fővárostól délre; a negyedik hadosztályt, amely az előzőek segítségére indult Tikrítből, az amerikai légierő gépei támadták. A Bagdadtól északra lévő Tikrítben van Szaddám Huszein iraki elnök főhadiszállása.
A Bagdad felé vezető úton fekvő Kerbela katonai szempontból kulcsfontosságú a főváros bevételére indított hadműveletben. A 3. gépesített lövészhadosztály parancsnokai egész napos küzdelemre számítottak a település peremsávjának elfoglalásáért, a hadművelet azonban a gyenge iraki ellenállásnak köszönhetően mindössze három órán át tartott. Kerbelát az amerikai erők korábban az előretörés egyik legnagyobb akadálynak tekintették. Az amerikai gyalogság közép-európai idő szerint éjfél körül indították meg támadásukat a várost védő Köztársasági Gárda ellen, harci repülőgépek, Apache helikopterek és tüzérségi zárótűz fedezetében. A település peremkerületeibe behatolva harminc iraki hadifoglyot ejtettek, áldozatokról még nem érkezett jelentés.
A támadás előtt az amerikai erők úgy értesültek, hogy egy teljes iraki dandár - hozzávetőlegesen 6000 ember - harckocsikkal és tüzérséggel foglalt el harcállásokat Kerbela körül. A katonák többsége feltehetően visszahúzódott a város belső negyedeibe, az amerikai csapatok azonban nem akartak utcai harcokba bocsátkozni a hadjárat mostani szakaszában, ezért továbbvonultak egy keletebbre fekvő eufráteszi hídfő biztosítására, amire a gyalogság és a fegyverzet Bagdad felé szállításához lesz szükség.
A szövetséges erők szerdán pirkadat előtt folytatták Bagdad belvárosának és déli peremkerületeinek bombázását. A légicsapások közép-európai idő szerint hajnali fél 4 körül kezdődtek újra az elnöki épületegyüttesekre összpontosuló, intenzív éjszakai támadások után. Bombák és rakéták sorozata csapódott be Bagdad központjában, az erős robbanásokat és a nyomáshullámokat az egész városban érezni lehetett. Találat érte Szaddám Huszein kisebbik fiának, Kuszajnak a főhadiszállását és a Köztársasági Gárda hivatali épületeit is. A déli peremkerületekben összevont iraki erők és légvédelmi ütegek bombázását az indokolja, hogy ez az övezet lehet egy esetleges amerikai szárazföldi támadás célpontja.
Amerikai tengerészgyalogosok szerdán Irak középső részén elfoglaltak egy kulcsfontosságú hidat a Tigris folyón és ellenőrzésük alá vonták a Kútot Bagdaddal összekötő főútvonalat. "Ez volt az utolsó nagy híd, amelyre szükségünk volt" - mondta egy magas rangú amerikai tiszt a Reuters brit hírügynökségnek, nagy előrelépésnek nevezve a szerdai sikeres akciót a Bagdadtól 170 kilométernyire északnyugatra elterülő városnál. "A páncélos csata még folytatódik" - tette hozzá, "jelentéktelennek" minősítve a Köztársasági Gárda Kút városa körül állomásozó Bagdad hadosztályát. Az amerikai erők "említésre méltó veszteséget" nem szenvedtek az összecsapásban; "egy meglévő hídon keltünk át" - jelezte a névtelenül nyilatkozó tiszt. Nyilatkozatából pontosan nem derült ki, hogy melyik hídon keltek át az amerikai erők, de nyilvánvalóan nem a Kút városában lévőn. A várostól 45 kilométernyire nyugatra található egy nagyobb híd, Numáníja település közelében.
A Times brit napilap szerint az iraki főváros elleni roham valószínűleg délnyugat felől indul; a szövetségesek az első csapással a Bagdadot védő Köztársasági Gárda - leginkább legyengítettnek tartott - Medina hadosztályának vonalán akarnak rést ütni Kerbelától északra. Az amerikai katonai tervezők abban bíznak, hogy a Medina elleni felmorzsoló légi hadjárat a hadosztály 12 ezer fős személyi állományának és 400 orosz T72-es harckocsijának legalább a felét "leépítette". Korábban Richard Myers, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke is azt közölte, hogy a szövetségesek légierejének és szárazföldi erőinek a csapásai alatt a Bagdadot védő iraki Köztársasági Gárda két hadosztályának eredeti harcképessége a felére csökkent. Karbalánál először bocsátkozott teljes mértékben harcba a szövetséges haderő a Köztársasági Gárda alakulataival.
Sikeres mentőakcióban kiszabadítottak egy Irakban fogva tartott amerikai hadifoglyot. A CNN értesülése szerint a foglyot, a 19 éves Jessica Lynchet Nasziríjában szabadították ki, majd kórházba szállították. Lőtt sebeket kapott, amikor fogságba esett, de állapota stabil. A lányt nem a hét amerikai hadifogoly, hanem a harcokban eltűnt 15 amerikai katona között tartották nyilván. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!