Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet szerint amerikai katonák szándékosan vették tűz alá vasárnap az orosz diplomaták autókonvoját az iraki főváros közelében. A diplomata szerint az orosz konvoj jelezte az amerikai katonáknak, hogy az autókban nem irakiak ülnek, ám a támadás mintegy 40 percig tartott. Az incidens során összesen 5 diplomata sérült meg. Más források szerint nem valószínű, hogy szándékos volt az amerikai katonák támadása, feltételezhető, hogy az orosz diplomáciai konvoj inkább két tűzé közé került.

Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet a szíriai határon tartott sajtótájékoztatóján hétfő este elmondta: amikor az orosz diplomatákat és újságírókat szállító autókonvoj elhagyta az épületet, több amerikai páncélozott járművel, harckocsival és löveggel találták szembe magukat és jelzéseik ellenére az amerikaiak mintegy 40 percen át szándékosan lőtték, kézigránátokkal támadták az autókat. A nagykövet közölte: amikor meglátták az amerikai harci járműveket, azonnal megálltak és mutogatással próbálták jelezni nekik, hogy diplomaták. Az amerikaiak azonban nem válaszoltak, hanem tüzet nyitottak. Az al-Arabíja dubaji televíziónak nyilatkozva a nagykövet leszögezte: egyértelmű volt, hogy a diplomáciai autókban "külföldiek, és nem arabok" utaznak - jelentette a Reuters.
A kezén könnyebb sérülést szenvedett Tyitorenko 11 kollégájával együtt hétfőn érkezett a szíriai határra, ahol a damaszkuszi orosz nagykövetség munkatársai várták őket. A nagykövet orosz újságíróknak nyilatkozva a szíriai határon megmutatta az autóikat ért golyónyomokat, amelyek - mint közölte - szakértői vélemények szerint amerikai M-16-os géppisztolyoktól származtak. Tyitorenko elmondása szerint vasárnap ugyanilyen golyót operáltak ki iraki orvosok a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Faludzsában a csoport legsúlyosabban megsérült tagjából, a konvoj egyik gépkocsivezetőjéből is. Összesen öt orosz sérült meg az incidens során. Tyitorenko orosz zászlóval megkülönböztetett gépkocsijába három golyó fúródott, az egyik a sofőrülésbe. A konvoj hat autójából négyet ért találat.
A híradások szerint a láthatóan feldúlt nagyköveten kívül senki nem fogalmazott meg eddig olyan vádat, hogy akár az amerikaiak, akár az irakiak szándékosan lőtték a karavánt, amelynek zöld folyosót biztosított mindkét hadviselő fél. Bagdadi orosz újságírók olyan feltételezésekről számoltak be, hogy az iraki arcvonalak mögé behatolt amerikai mélységi felderítők lőtték az orosz konvojt, iraki menetoszlopnak nézve azt. Azt sem zárják ki, hogy az orosz diplomaták és újságírók két tűz közé kerültek egy amerikai-iraki összecsapás során. A katari amerikai főhadiszállás eddig annyit közölt, hogy az incidens olyan iraki, katonák által ellenőrzött területen történt, ahol nem harcolnak szövetséges csapatok. Abbasz Halaf moszkvai iraki nagykövet mindeddig elhárította a történtek kommentálását.
Az oroszokat ért atrocitás napirendre került Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó hétfői moszkvai tárgyalásai során is, de a fehér házi tisztségviselő sem kívánt nyilatkozni az incidenssel kapcsolatban. Moszkva továbbra sem zárja be bagdadi nagykövetségét, ahol az újabb evakuáció után 12 munkatárs maradt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz