Tetszett a cikk?

Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet szerint amerikai katonák szándékosan vették tűz alá vasárnap az orosz diplomaták autókonvoját az iraki főváros közelében. A diplomata szerint az orosz konvoj jelezte az amerikai katonáknak, hogy az autókban nem irakiak ülnek, ám a támadás mintegy 40 percig tartott. Az incidens során összesen 5 diplomata sérült meg. Más források szerint nem valószínű, hogy szándékos volt az amerikai katonák támadása, feltételezhető, hogy az orosz diplomáciai konvoj inkább két tűzé közé került.

Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet a szíriai határon tartott sajtótájékoztatóján hétfő este elmondta: amikor az orosz diplomatákat és újságírókat szállító autókonvoj elhagyta az épületet, több amerikai páncélozott járművel, harckocsival és löveggel találták szembe magukat és jelzéseik ellenére az amerikaiak mintegy 40 percen át szándékosan lőtték, kézigránátokkal támadták az autókat. A nagykövet közölte: amikor meglátták az amerikai harci járműveket, azonnal megálltak és mutogatással próbálták jelezni nekik, hogy diplomaták. Az amerikaiak azonban nem válaszoltak, hanem tüzet nyitottak. Az al-Arabíja dubaji televíziónak nyilatkozva a nagykövet leszögezte: egyértelmű volt, hogy a diplomáciai autókban "külföldiek, és nem arabok" utaznak - jelentette a Reuters.
A kezén könnyebb sérülést szenvedett Tyitorenko 11 kollégájával együtt hétfőn érkezett a szíriai határra, ahol a damaszkuszi orosz nagykövetség munkatársai várták őket. A nagykövet orosz újságíróknak nyilatkozva a szíriai határon megmutatta az autóikat ért golyónyomokat, amelyek - mint közölte - szakértői vélemények szerint amerikai M-16-os géppisztolyoktól származtak. Tyitorenko elmondása szerint vasárnap ugyanilyen golyót operáltak ki iraki orvosok a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Faludzsában a csoport legsúlyosabban megsérült tagjából, a konvoj egyik gépkocsivezetőjéből is. Összesen öt orosz sérült meg az incidens során. Tyitorenko orosz zászlóval megkülönböztetett gépkocsijába három golyó fúródott, az egyik a sofőrülésbe. A konvoj hat autójából négyet ért találat.
A híradások szerint a láthatóan feldúlt nagyköveten kívül senki nem fogalmazott meg eddig olyan vádat, hogy akár az amerikaiak, akár az irakiak szándékosan lőtték a karavánt, amelynek zöld folyosót biztosított mindkét hadviselő fél. Bagdadi orosz újságírók olyan feltételezésekről számoltak be, hogy az iraki arcvonalak mögé behatolt amerikai mélységi felderítők lőtték az orosz konvojt, iraki menetoszlopnak nézve azt. Azt sem zárják ki, hogy az orosz diplomaták és újságírók két tűz közé kerültek egy amerikai-iraki összecsapás során. A katari amerikai főhadiszállás eddig annyit közölt, hogy az incidens olyan iraki, katonák által ellenőrzött területen történt, ahol nem harcolnak szövetséges csapatok. Abbasz Halaf moszkvai iraki nagykövet mindeddig elhárította a történtek kommentálását.
Az oroszokat ért atrocitás napirendre került Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó hétfői moszkvai tárgyalásai során is, de a fehér házi tisztségviselő sem kívánt nyilatkozni az incidenssel kapcsolatban. Moszkva továbbra sem zárja be bagdadi nagykövetségét, ahol az újabb evakuáció után 12 munkatárs maradt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!