Tetszett a cikk?

"Franciaország, mint minden demokratikus állam, elégedettségét fejezi Szaddám Huszein diktatúrájának bukása miatt és a harcok gyors befejezésében bízik" - áll a francia elnöki sajtóiroda által kiadott közleményben. Jacques Chirac volt az amerikai-angol beavatkozás legnagyobb ellenzője, s többször leszögezte, Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétóz minden katonai beavatkozásra irányuló javaslatot - írja a BBC.

Chirac elnök közleménye olyan körülmények megteremtését sürgeti, amelyek között az iraki nép "végre élhet visszanyert szabdaságával". A francia államfő egyben humanitárius segítségnyújtást indítványoz, illetve az ENSZ szerephez juttatását Irak újjáépítésében.
A BBC beszámolója szerint a legtöbb francia, aki ellenezte a háborút, "megdöbbent" az amerikai csapatok bagdadi fogadtatását látva. Sokan attól tartanak, az ország kimaradhat a háború utáni újjáépítésből, a Liberation című lap pedig máris arra figyelmeztet, Chirac elszigetelődhet a nemzetközi politikában: az elnök "a békekirály, korona nélkül".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!