Az észak-iraki Moszul és Kirkuk városok pénteken az amerikai különleges erők kezére kerültek, miután az iraki hadsereg 5. hadteste megadta magát az amerikaiaknak. A szövetségesek pénteken légi csapást mértek Szaddám Huszein iraki elnök féltestvérének - és az iraki titkosszolgálat egykori vezetőjének - a házára: amerikai védelmi tisztségviselők "meglehetősen biztosak" abban, hogy sikerült megölniük Barzan Ibrahim al-Tikritit. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter-helyettes kongresszusi meghallgatásán háromszakaszos amerikai tervet vázolt fel a háború utáni iraki rendezésre.

Az észak-iraki Moszul és Kirkuk "olajvárosok" pénteken az amerikai különleges erők kezére kerültek, miután az iraki hadsereg 5. hadteste Moszulban és környékén megadta magát az amerikaiaknak. A két város elfoglalását péntek délben jelentette be az amerikai központi parancsnokság (Centcom) szóvivője. A Centcom szóvivője szerint az még eldöntendő kérdés, hogy a magukat megadó irakiakat hadifogolyként kezelik, vagy esetleg hazaengedik őket. Arról nem tett nem említést, hogy az amerikaiak mekkora erőkkel vonultak be Irak harmadik legnagyobb városába.
A kurd milicisták - igaz, szerényebb létszámban - már korábban bevonultak a két városba, de azután állítólag elhagyták a várost, és helyüket a déli óráktól az amerikai különleges alakulatok vették át. A hírügynökségek korábban arról számoltak be, hogy amikor az irakiak elhagyták Moszult, a városban fosztogatás kezdődött, és lángba borították a város központi piacát.
A szövetséges erők péntekre virradó éjszaka légi csapást mértek Szaddám Huszein iraki elnök féltestvérének - és az iraki titkosszolgálat egykori vezetőjének - a házára: amerikai védelmi tisztségviselők "meglehetősen biztosak" abban, hogy sikerült megölniük Barzan Ibrahim al-Tikritit. Al-Tikriti kilenc éven át iraki ENSZ-nagykövet volt Genfben, ahol feltételezések szerint titkos pénzügyi és céghálózatot épített ki az iraki elnök számára.
McCrystal vezérőrnagy elmondta, hogy Irak északi részén az amerikai erők keményen támadják az iraki Köztársasági Gárda és a reguláris hadsereg megmaradt egységeit. A szíriai határ közelében lévő iraki állásokat is bombázott csütörtökön a szövetséges légierő, hogy megakadályozza a Szaddám Huszeinhez hű erők elmenekülését az országból, illetve a határ szíriai oldaláról érkező harcosok belépését Irakba.
Az amerikai védelmi minisztérium csütörtök este közzétett veszteséglistája szerint 105 amerikai katona halt meg és 399 sebesült meg az iraki háború március 20-i kezdete óta. A Pentagon továbbra is hét, iraki fogságba esett amerikai katonáról tud, tizenegyet pedig eltűntként tart nyilván.
Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter-helyettes kongresszusi meghallgatásán háromszakaszos amerikai tervet vázolt fel a háború utáni iraki rendezésre. Eszerint az első szakaszban Irakot egy, az újjáépítéssel és a humanitárius segély elosztásának felügyeletével megbízott hatóság irányítaná. A második szakaszban az összes iraki etnikai és vallási csoport - köztük a száműzetésben élő irakiak - képviselőiből felállítandó ideiglenes testület kormányozná az országot. A harmadik szakaszban alakítanák meg az iraki kormányt.
A Pentagon szóvivője nemmel felelt a naponta feltett kérdésre, hogy találtak-e tömegpusztító fegyvereket. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén ugyanerre a kérdésre válaszolva kijelentette: "Majdnem bizonyosak vagyunk, abban hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel." Hozzátette, hogy ezeket fegyvereket előbb-utóbb meg fogják találni, ahogy az amerikai és brit erők kiterjesztik ellenőrzésüket az ország területére.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár az újságíróknak arról beszélt, hogy várakozásai szerint az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérnek Irakba, amilyen gyorsan csak lehetséges. Megerősítette, hogy az ellenőrök megbízatása még mindig érvényes. Az amerikai vezetés mindazonáltal egyelőre még nem értesítette arról a fegyverellenőrök vezetőit, hogy visszaküldhetik a szakértőket. Ehelyett Irakban jelenleg amerikai leszerelési csoportok ténykednek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni