Amerikai csapatok vasárnap reggel bevonultak Szaddám Huszein iraki elnök szülővárosának, Tikrítnek az északi elővárosaiba. A Bagdad és az észak-iraki Moszul között félúton lévő Tikrítben nem tanúsítanak szervezett ellenállást az iraki erők.

Elsőként a CNN amerikai hírtelevízió Brent Sadler vezette forgatócsoportja érkezett meg észak felől a várostól mintegy 8 kilométerre fekvő katonai támaszpontra, ahol egy teremtett lelket sem találtak. Az utat szétbombázott tüzérségi fegyverek és elhagyott harckocsik szegélyezték. A Bagdadtól mintegy 175 kilométerre északra, a Tigris folyó mentén elterülő kétszázezres várost még vasárnap hajnalban is hevesen támadta a szövetséges légierő.
Amerikai katonai körök attól tartottak, hogy Tikrítbe menekültek a Szaddámhoz hű erők és a legfelső vezetés tagjai, sőt akár maga a diktátor is, ezért véres ütközet bontakozhat ki a város bevételéért. A jelek azonban arra utalnak, hogy az inkább morális-politikai, mintsem katonai-stratégiai jelentőséggel bíró város ellenállás nélkül kerül a szövetségesek kezére. A CNN helyszíni beszámolója szerint az irakiak minden harci eszközt hátrahagytak a Tikríthez közeli támaszponton, amelyet ugyancsak légicsapások értek az utóbbi napokban. Védekező pozícióban álló harckocsikat, páncélozott járműveket, feltöltött raktárakat találtak az amerikai újságírók. Fosztogatásnak nincs nyoma, a támaszponton lévő épületek ajtói épek és sértetlenek, Szaddám szobrai és arcképei érintetlenül állnak. Sadler úgy tudja, hogy amerikai tisztek tárgyalásokat kezdtek a helyi törzsek vezetőivel Tikrít békés feladásáról.
A CNN forgatócsoportjának később vissza kellett vonulnia, mert a városban fegyveresek megállították és tüzet nyitottak az újságírók hét autóból álló konvojára. Amerikai tengerészgyalogosok északi és déli irányból közelednek Tikrít felé. Vincent Brooks tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) szóvivője asz-Szajlíjában, a katari parancsnok-vezetési központban szombaton megerősítette, hogy az amerikai-brit erők fáradhatatlanul törnek előre Tikrít irányába. "Azt gondoljuk, hogy Tikrít egyike azon körzeteknek, ahol a rezsim erői befészkelhették magukat" - mondta. A katari központ szóvivője vasárnap nem volt hajlandó kommentálni a Tikrítben folyó amerikai katonai akciókat, de tréfásan annyit mondott: "hallottuk, hogy a CNN bevette Tikrítet". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Kósa Lajos nem érez népharagot a túlóratörvény miatt

Kósa Lajos nem érez népharagot a túlóratörvény miatt