Egy jordániai napilap szerint a múlt hétfői amerikai bombázásokban meghalt Szaddám Huszein iraki elnök és a legfelsőbb iraki vezetés tagjainak a többsége.

Az ad-Dusztúr című lap hétfőn megismételte azt a korábbi értesülését, amely szerint az amerikai légierő akkor mért légicsapást a bagdadi Manszúr negyedben lévő épületre, amikor ott az iraki vezetés ülésezett. A lap szerint a támadásban meghalt Szaddám Huszein, valamint az iraki legfelsőbb vezetés tagjainak többsége, akik közül csak Izzat Ibrahim, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának elnökhelyettese, valamint Mohamed Szaid asz-Szahaf tájékoztatási miniszter menekült meg. A lap szerint a pontos légi csapásra, majd Bagdad elfoglalására azt követően kerülhetett sor, hogy az amerikaiak alkut kötöttek az iraki hadsereg két magas rangú tisztjével, valamint a Köztársasági Gárda egyik parancsnokával. A megállapodás szerint a bombázást követően a gárda és az iraki hadsereg egységei parancsot kaptak arra, hogy Bagdad három kerületében tegyék le a fegyvert, és a katonák szóródjanak szét a házakban. E megállapodás betartásának ellenőrzésére vonult be az egyik bagdadi elnöki palota területére három amerikai harckocsi, kettő pedig elfoglalta a Köztársaság hidat. Miután nem tapasztaltak ellenállást, megbizonyosodtak az alku feltételeinek teljesüléséről. Ezt követően minden irányból bevonultak az iraki fővárosba az amerikai egységek - idézte a jordániai napilapot az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.
Az ad-Dusztúr szerint az Irak-ellenes koalíció parancsnoksága állítólag azért tartja titokban az iraki vezetés megsemmisítésének hírét, mert "nem akarnak hőst csinálni Szaddám Huszeinből, és állandó kétségek között akarják tartani az arab tömegeket". Az orosz hírügynökség idézte Ámer Naffáh iraki politikai kommentátort, aki az al-Dzsazíra katari televíziónak nyilatkozva vasárnap megerősítette Szaddám Huszein halálának a hírét. A kommentátor az iraki vezetés tanácskozásának védelmét biztosítók közé tartozó szemtanúkra hivatkozva jelentette ki, hogy a múlt hétfői bombázásban meghalt Szaddám Huszein és mindkét fia, valamint az iraki vezetés tagjainak a többsége. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja