Tetszett a cikk?

Amerikai tervek szerint Jay Garner, az iraki átmeneti kormány élére kijelölt nyugalmazott amerikai tábornok elnököl ma az iraki ellenzéki szervezetek násziríjai tanácskozásán. Garner szóvivője szerint a megbeszélés főpróbája lesz a tervezett amerikai vezetésű kormányzatnak. A tábornok egy kedden közölt interjúban aggodalmát fejezte ki, amiért még nem láthatott munkához. Közben az ellenzéki ülés színhelyéül szolgáló Násziríjában irakiak ezrei, többségükben síiták tüntettek, elítélve a városban kezdődő tanácskozást.

"Tulajdonképpen már egy hete Bagdadban kellene lennem" - mondta a Kuvaitban várakozó 64 éves Jay Garner tábornok a USA Today című amerikai országos napilapnak, hozzátéve, hogy reményei szerint még a héten az iraki fővárosba mehet. Az iraki Újjáépítési és Humanitárius Segítségnyújtási Iroda (ORHA) élére januárban kinevezett Garner szerint "Bagdadban továbbra is sok ellenállási fészek van, ezért az amerikai parancsnokok még húzódoznak attól, hogy egy csomó civilt odaengedjenek". Az ORHA egy 35 fős előőrse már múlt kedden megérkezett a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjébe, míg az iroda több mint kétszáz, nagyobb részt amerikai hivatalnoka még egy kuvaiti támaszponton várakozik.
Az amerikai tervek szerint Jay Garner elnököl majd az iraki ellenzéki szervezetek keddi násziríjai tanácskozásán, ami szóvivője szerint főpróbája lesz a tervezett amerikai vezetésű kormányzatnak. A találkozó előtt néhány órával a legjelentősebb ellenzéki szervezetnek számító Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) bejelentette, hogy elnöksége hamarosan Bagdadban tart tanácskozást. Az INC vezetőjének, Ahmed Csalabinak a képviselője hozzátette: "nem akarjuk, hogy az amerikaiak mozgassanak bennünket. Egyszerűen azt akarjuk, hogy befolyásunk legyen a jövőbeni választásokra."
"Szabadságot igen!", "Iszlámot igen!", Amerikát nem, Szaddámot nem!" - ilyen jelszavakat ismételgetett a - Nasziríjában lévő újságírók által - mintegy 20 ezer főnyire becsült tömeg, amely a városközpontban gyűlt össze. "A tüntetést szervező népi és vallási erők úgy vélik, hogy a nedzsefi Hauza (síita vallási iskola) az egyetlen képviselője az iraki népnek, ezért a Hauza dolga, nem pedig az Egyesült Államoké és Nagy-Britanniáé, hogy kiválassza a nép képviselőit." - hangoztatta az AFP hírügynökségnek nyilatkozva a tüntetést vezető Varrád Naszrallah imám. Nem hivatalos és általában elfogadott adatok szerint egyébként Irakban körülbelül 65 százalék a síiták aránya - jegyzi meg tudósításában a francia hírügynökség. A tüntetők főként azért bírálták a nászíríjai tanácskozást, mert arra az Egyesült Államok égisze alatt kerül sor.
A Reuters tudósítója szerint mély szkepticizmus érzékelhető az iraki ellenzéki erőknek a találkozóra gyülekező képviselői között is, akik csak két dologban értenek egyet: a Szaddám bukása miatti örömükben és abban, hogy nem szeretnének az Egyesült Államokhoz túl közel mutatkozni. Az egyik fő szervezet csak alacsonyabb szintű képviselőket küldött, egy másik pedig még bojkottálja is a rendezvényt.
Az Újjáépítési és Humanitárius Segítségnyújtási Iroda feladata lesz a humanitárius segítségnyújtás, az iraki újjáépítés vezénylése, az ideiglenes kormányzat megalakítása, amelyet majd egy iraki ideiglenes kormány megalakítása követ. Irakot három régióra osztják: az északi körzetet Moszulból Bruce Moore tábornok, a középső országrészt Bagdadból pedig Barbara Bodin volt amerikai nagykövet fogja irányítani. Az ORHA székhelye Bagdadban lesz. Az Újjáépítési és Humanitárius Segítségnyújtási Iroda küldetése vitát váltott ki a Pentagon és a külügyminisztérium között arról, hogy melyik tárca alakítsa Irak politikai jövőjét. Az ORHA álláspontja az, hogy a lehető leghamarabb átadják az ország irányítását az irakiaknak, Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter helyettes vasárnap azonban úgy nyilatkozott, hogy fél évbe is eltelhet, amíg megalakulhat az iraki ideiglenes polgári kormány. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!