A korábbi északír rendfenntartó karhatalom (RUC) és a brit hadsereg egyes hírszerző tisztjei a nyolcvanas években összejátszottak a tartomány legnagyobb britpárti protestáns félkatonai szervezetével (UDA) vezető katolikus személyiségek meggyilkolására - áll abban az új jelentésben, amelyet Sir John Stevens londoni rendőrfőnök, a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt állított össze.

Sir John 1989 óta vizsgálja folyamatosan a RUC különleges ügyosztálya, a brit katonai hírszerzés és a lojalista milíciák titkos együttműködéséről szóló értesüléseket. Csütörtökre elkészült új jelentésének középpontjában egy nagy port kavart 1989-es belfasti gyilkosság áll, amelynek áldozata Pat Finucane, a tartományban közismert katolikus ügyvéd volt. A katolikusk mindig is állították, hogy Finucane a brit rendőrség, a hadsereg és a protestáns félkatonai csoportok összeesküvésének áldozatává vált.
A most elkészült harmadik Stevens-jelentés szerint - amelyből csütörtökre virradóra a BBC közölt részleteket - a RUC-nak dolgozott egy ügynöke a UDA felső vezetésében, s feladata éppen az volt, hogy a merényletekre kiszemelt személyekről tájékoztassa a karhatalmat. Az ügynök, aki a múlt héten halt meg, a jelentés szerint élete végéig állította, hogy megbízói előre tudtak a Finucane ellen készülő merényletről, amely így megelőzhető lett volna.
A jelentés szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy a brit hírszerzés észak-írországi hálózata gyakorlatilag ellenőrzés nélkül működött, "katasztrofális következményekkel". A jelentést készítő csoport a BBC szerint a karhatalom és a hadsereg részéről folyamatos akadályoztatásnak és zaklatásnak volt kitéve; egy ízben egyik irodájuk is lángra kapott, általános gyanú szerint gyújtogatás miatt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt