Világszerte már több mint 6500 embert fertőzött meg az atípusos tüdőgyulladás vírusa (SARS), s az áldozatok száma meghaladta a 460-at – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Kínában a vidéki egészségügyi rendszer képtelen arra, hogy megbirkózzon a járvánnyal - ismerte le az ország miniszterelnöke a BBC szerint; Európában egyelőre csak elszigetelten regisztráltak megbetegedéseket, Magyarországon a betegség biztos megállapítására szolgáló tesztet még egyszer sem kellett használni.

A SARS a korábbi becsléseknél lényegesen pusztítóbb, s a 60 évnél idősebb betegek több mint fele belehalhat a fertőzésbe - állítja a tekintélyes londoni orvosi folyóirat, a The Lancet tanulmánya. A lapban közölt, brit és hongkongi szakértők által végzett felmérés szerint a járvány ismertté válása után eltelt első kilenc hét adatai azt mutatják, hogy az idős fertőzöttek 35-52 százaléka - átlagosan 43,3 százaléka - hal bele a betegségbe; a fiatalabb korosztályok halálozási mutatója 9,8-16,8 százalék, 13,2 százalékos átlaggal. A korábbi becslések még 5 százalékra tették a betegek átfogó halálozási arányát. A felmérés egyik szerzője szerint azonban a közegészségügyi szolgálatok immár sikeresen állják útját a vírus terjedésének.
Miközben Európában csak elszigetelt megbetegedéseket regisztráltak (valamivel több mint harmincat), a Távol-Keleten már-már kezelhetetlen helyzet alakult ki. Tajvanon két újabb ember halt meg atípusos tüdőgyulladásban, így a szigeten 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A gyanús vagy valószínű SARS-esetek száma a keddi 311 helyett szerdán már 338 volt Tajvanon a helyi egészségügyi hatóságok szerint, amelyek 6734 embert otthonában tartottak megfigyelés alatt. A szigeten tartózkodik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két szakembere. A WHO több mint 30 éve nem küldte képviselőit Tajvanra, amely - a sziget függetlenségét el nem ismerő Kína nyomására - nem tagja a szervezetnek. A tajvani vezetés bejelentette, hogy 22 ország nem tanácsolja már polgárainak a sziget felkeresését, 12 ország pedig szigorította a tajvaniak beutazás előtti egészségügyi vizsgálatát.
Kínában a kormány 30 ezer SARS-nyomozót állított szolgálatba, akiknek az lesz a feladatuk, hogy Pekingben (annak is elsősorban Haidan kerületében, ahol egyre rosszabbra fordul a járvány) felkutassák a fertőzötteket, meggyőződjenek róla, hogy a járványügyi előírásokat betartják-e, illetve javult-e a higiéniai helyzet. A kerület minden háztartásának lázmérőt osztanak ki, ellátják őket a mentők telefonszámával, a hivatalokat és vállalkozásokat pedig arra kötelezik, hogy szereljenek fel lázellenőrző rendszereket. A kínai hatóságok az intézkedésekkel nemcsak a fertőzöttek mielőbbi gyógykezelését kívánja elérni, hanem a kór vidékre való tovaterjedését is. Ha ugyanis a mezőgazdasági körzetekben súlyosbodna a SARS-helyzet, annak beláthatatlan következményei lehetnének az élelmiszerellátásban. A BBC jelentése szerint a vidéki egészségügyi ellátás gyakorlatilag már most összeomlott és egyre több segélykérő jelzés érkezik. A WHO közben figyelmeztetett, hogy Kínában még nem érte el tetőpontját a járvány. Kedden 138 újabb megbetegedést regisztráltak, s ezzel a fertőzöttek száma 4400 fölé emelkedett az országban. Kínában eddig összesen 214 áldozata volt a kórnak.
Magyarországon eddig még nem kellett használni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának kimutatására szolgáló gyorstesztet, amely csaknem két hete érkezett – közölte Visontai Ildikó, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-helyettese. A szakember szerint a fertőzött területekről Magyarországra érkezetteknél az eltelt két hétben nem merült fel a betegség gyanúja, ezért senkinél nem végezték el a bonyolult, egy napot kívánó laboratóriumi vizsgálatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?