Tetszett a cikk?

Elsöprő arányban - az előzetes végeredmény szerint 91 százalékot meghaladó többséggel - mondtak igent a litván választópolgárok az ország európai uniós csatlakozására. A részvételi arány már vasárnap kora este meghaladta a szükséges ötven százalékot.

A 2,6 millió választásra jogosult polgár közül egymillió 645 ezren adtak le érvényes szavazatot szombaton és vasárnap, illetve ezt megelőzően postán. A vilniusi választási bizottság internetes honlapján hétfőn reggel közzétett nem hivatalos végeredmények szerint a szavazáson részt vevők közül az EU-tagság mellett voksolók aránya - az elemzők legmerészebb várakozásait is felülmúlva - 91,04 százalékot tett ki, míg a tagságot elutasító szavazatok aránya 8,96 százalék volt. Területi megoszlás szerint csak Litvánia keleti, Fehéroroszországgal határos körzetei szerepeltek "gyengébben", itt az EU-tagság támogatottsága kisebb volt, mint 85 százalék, de azért meghaladta a 70 százalékot.
A balti állam Málta, Szlovénia és Magyarország után negyedikként döntött az uniós tagságról. Ötven százalék plusz egy főnél kevesebb szavazó esetén az országban újabb referendumot kellett volna tartani - nagy valószínűséggel még az idén, mert bár a voksolás eredménye kötelező a csatlakozást szentesítő parlamentre nézve, semmi nem tiltja az újabb népszavazás kiírását. Litvániában - a másik két EU-ba belépő balti államtól, Észtországtól és Lettországtól eltérően - nem volt szervezett ellenzéke a tagságnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!