Elsöprő arányban - az előzetes végeredmény szerint 91 százalékot meghaladó többséggel - mondtak igent a litván választópolgárok az ország európai uniós csatlakozására. A részvételi arány már vasárnap kora este meghaladta a szükséges ötven százalékot.

A 2,6 millió választásra jogosult polgár közül egymillió 645 ezren adtak le érvényes szavazatot szombaton és vasárnap, illetve ezt megelőzően postán. A vilniusi választási bizottság internetes honlapján hétfőn reggel közzétett nem hivatalos végeredmények szerint a szavazáson részt vevők közül az EU-tagság mellett voksolók aránya - az elemzők legmerészebb várakozásait is felülmúlva - 91,04 százalékot tett ki, míg a tagságot elutasító szavazatok aránya 8,96 százalék volt. Területi megoszlás szerint csak Litvánia keleti, Fehéroroszországgal határos körzetei szerepeltek "gyengébben", itt az EU-tagság támogatottsága kisebb volt, mint 85 százalék, de azért meghaladta a 70 százalékot.
A balti állam Málta, Szlovénia és Magyarország után negyedikként döntött az uniós tagságról. Ötven százalék plusz egy főnél kevesebb szavazó esetén az országban újabb referendumot kellett volna tartani - nagy valószínűséggel még az idén, mert bár a voksolás eredménye kötelező a csatlakozást szentesítő parlamentre nézve, semmi nem tiltja az újabb népszavazás kiírását. Litvániában - a másik két EU-ba belépő balti államtól, Észtországtól és Lettországtól eltérően - nem volt szervezett ellenzéke a tagságnak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik