Tetszett a cikk?

Szlovákiában pénteken délután két órától este tízig, szombaton pedig reggel héttől délután kettőig járulhatnak az urnákhoz az emberek, hogy igent, vagy nemet mondjanak arra kérdésre: "Akarja-e Ön, hogy a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagországa legyen?"

A tíz éve önálló, ötmilliót meghaladó lélekszámú országban ez a hatodik népszavazás; az előző öt voksolás a kellő részvétel híján érvénytelen volt. A csatlakozási szándék támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint magas, de az sokáig félő volt, hogy a referendum érvényességéhez szükséges küszöböt - a választási joggal bírók ötven százalékát legalább egy fővel meghaladó részvételt - nem sikerül elérni.
A héten azonban nagyot lendült a kampány. Mérséklődtek az aggodalmak, és valószínűsíthető, hogy az utolsó napokban mégis sikerült mozgósítani az embereket. Mindez azonban teljes bizonyossággal csak vasárnap délelőtt derül ki, amikor hivatalosan is közzéteszik az eredményeket.
Szlovákiában szerdán 14 órakor lépett életbe a népszavazást megelőző 48 órás kampánycsend, amelynek során azonban megengedhető, hogy az embereket a minél nagyobb részvételre buzdítsák. Az államfő azt is bejelentette: ha a népszavazás első napján alacsony részvétel mutatkozik, akkor újra riadót fújnak - és ahol és amilyen hangosan és meggyőzően csak lehet - ismételten megkérik a szavazókat, hogy menjenek el voksolni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!