Tetszett a cikk?

Irakiak puskagránáttal támadást intéztek csütörtökön egy amerikai páncélozott katonai gépjármű ellen Fallúdzsában; az amerikaiak viszonozták a tüzet, és megöltek több irakit - jelentette csütörtökön az al-Dzsazíra arab tévéadó. Közben Tommy Franks tábornok, a szövetséges erők iraki hadműveleteinek irányítója rendeletben szólította fel az Irakot korábban kormányzó Baasz Párt összes káderét, hogy jelentkezzen a koalíciós erők helyi parancsnokságain.

Hajnalban az al-Dzsazíra már jelentette, hogy az amerikai fegyveres erők szálláshelyének közelében négy robbanás történt, s ezután a parancsnokság hangszórón kijárási tilalmat rendelt el, azt azonban nem közölték, hogy amerikai katonák életüket vesztették, vagy megsérültek volna. Nem sokkal később a Bagdadtól nyugatra elterülő városban sok amerikai páncélos jelent meg, és lövések dördültek. Egyidejűleg helikopterek köröztek Fallúdzsa felett - közölték szem- és fültanúk. Fallúdzsában áprilisban súlyos összecsapások voltak amerikai katonák és irakiak között. Az akkori Amerika-ellenes tiltakozó megmozdulás során 15 irakit lelőttek.
A koalíciós erők arra kötelezik a Baasz Párt "teljes jogú tagjait", illetve az Irakban működő hírszerző szolgálatok munkatársait, hogy haladéktalanul jelentkezzenek a koalíciós egységek illetékeseinél, akiktől megkapják a továbbiakra szóló utasításokat - hangzott a Tommy Franks tábornok rendeletét ismertető, a brit-amerikai irányítású rádióban beolvasott közlemény. Az utasítás a rádióban való elhangzással egyidejűleg lép életbe.
Az országot 35 éven át kormányzó pártot május elején oszlatta fel rendelettel Tommy Franks tábornok. Az irakiak két generációja nőtt fel a pártnak az arab nemzet felsőbbségét hirdető ideológiáján. A Baasznak 24 millió irakiból másfél millióan voltak a tagjai, a kiváltságokat is élvező teljes jogú pártelithez azonban csak 25-50 ezren tartoztak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!