Irakiak puskagránáttal támadást intéztek csütörtökön egy amerikai páncélozott katonai gépjármű ellen Fallúdzsában; az amerikaiak viszonozták a tüzet, és megöltek több irakit - jelentette csütörtökön az al-Dzsazíra arab tévéadó. Közben Tommy Franks tábornok, a szövetséges erők iraki hadműveleteinek irányítója rendeletben szólította fel az Irakot korábban kormányzó Baasz Párt összes káderét, hogy jelentkezzen a koalíciós erők helyi parancsnokságain.

Hajnalban az al-Dzsazíra már jelentette, hogy az amerikai fegyveres erők szálláshelyének közelében négy robbanás történt, s ezután a parancsnokság hangszórón kijárási tilalmat rendelt el, azt azonban nem közölték, hogy amerikai katonák életüket vesztették, vagy megsérültek volna. Nem sokkal később a Bagdadtól nyugatra elterülő városban sok amerikai páncélos jelent meg, és lövések dördültek. Egyidejűleg helikopterek köröztek Fallúdzsa felett - közölték szem- és fültanúk. Fallúdzsában áprilisban súlyos összecsapások voltak amerikai katonák és irakiak között. Az akkori Amerika-ellenes tiltakozó megmozdulás során 15 irakit lelőttek.
A koalíciós erők arra kötelezik a Baasz Párt "teljes jogú tagjait", illetve az Irakban működő hírszerző szolgálatok munkatársait, hogy haladéktalanul jelentkezzenek a koalíciós egységek illetékeseinél, akiktől megkapják a továbbiakra szóló utasításokat - hangzott a Tommy Franks tábornok rendeletét ismertető, a brit-amerikai irányítású rádióban beolvasott közlemény. Az utasítás a rádióban való elhangzással egyidejűleg lép életbe.
Az országot 35 éven át kormányzó pártot május elején oszlatta fel rendelettel Tommy Franks tábornok. Az irakiak két generációja nőtt fel a pártnak az arab nemzet felsőbbségét hirdető ideológiáján. A Baasznak 24 millió irakiból másfél millióan voltak a tagjai, a kiváltságokat is élvező teljes jogú pártelithez azonban csak 25-50 ezren tartoztak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket