Csütörtök esti jelentések szerint az ezret is meghaladja az algériai földrengés halálos áldozatainak száma. Abdelaziz Buteflika három napos nemzeti gyászt rendelt el az országban és külföldre tervezett látogatásait is lemondta. Erős földrengés volt péntek hajnalban Kazahsztán déli részén is.

Az AP amerikai hírügynökség algériai hivatalos adatokra hivatkozó jelentése szerint eddig legalább 1092 halottja van az országban szerda este pusztító földrengésnek. A sérültek száma megközelíti a hétezret, tízezren pedig hajláktalanná váltak.
Algírban 57 épület omlott össze, a telefonhálózat nem működik, a főváros kórházai pedig annyira zsúfoltak, hogy a sebesülteket az utcákon is ápolják. Az Algír mellett leginkább sújtott Bumerdesz tartomány körzetében számos város romba dőlt. A főváros keleti részén az ivóvizet szállító vezeték eltörött, a hatóságok ezért járványra számítanak - írja a Figaro francia lap.
Az Algériában élő mintegy félszáz magyar állampolgárnak nem esett bántódása a szerda esti földrengés következtében - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel, miután az algériai diplomáciai képviselet tájékoztatta a külügyminisztériumot.
A Nemzetközi Vöröskereszten kívül eddig Franciaország és Németország jelentette be, hogy kutyákkal és orvosi felszereléssel ellátott mentőcsoportot indít a katasztrófa sújtotta övezetbe. Az Európai Unió tanulmányozza egy közös európai mentőakció megszervezésének a lehetőségét, de az algériai hatóságok eddig nem kértek nemzetközi támogatást.
A két évtized óta Algériát ért legsúlyosabb földrengésnek közel 200 kisebb utórengése volt. A rengést észlelték Spanyolország földközi-tengeri partszakaszán is. Az amerikai geológiai szolgálat adatai szerint a földmozgás epicentruma Algírtól 70 kilométerre keletre volt.
Földrengés Kazahsztánban
Erős földrengés volt péntek hajnalban Kazahsztán déli részén is. Az eddig ismert adatok szerint két ember halálát követelő, Richter-skála szerinti 6,5-es erősségű földmozgás epicentruma Kazahsztán legnagyobb városától, Almatitól mintegy 300 kilométerre nyugatra, igen ritkán lakott területen volt. A rengés központjában két ház összeomlott. A földrengés érezhető volt Almatiban is, károk azonban a városban nem keletkeztek. Ugyancsak érezték a földmozgást a szomszédos Kirgizisztán fővárosában, Biskekben is, de személyi sérülés, vagy anyagi kár ott sem keletkezett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről