Öt év börtönre ítéltek vasárnap Algériában 18 embert, akiket a múlt szerdai Algír környéki, kétezernél is több halálos áldozatot követelő földrengés helyszínén fosztogatáson értek. Eközben - nem sokkal azután, hogy a hatóságok jelezték, már nem számítanak több túlélőre - a mentőosztagoknak vasárnap este sikerült két embert kiemelniük a romok alól.

A fővárostól mintegy 80 kilométerre fekvő Bordzs Ménajel településen egy 13 éves lepényárus kislányt, Korzo városkában pedig egy asszonyt mentettek ki az összeomlott házak romjai alól négy nappal a pusztító földrengés után. A kislány az eladásra szánt lepényekből evett néha, de mindig csak keveset, takarékosan beosztva, mert nem tudhatta, hogy a szűkös készletnek meddig kell kitartania.
A hatóságok szerint a körzetet, ahol még mindig folyik a romok eltakarítása és az esetleges túlélők keresése, most legsúlyosabb veszélyként a betegségek és fosztogatások fenyegetik. A 6,7-es erősségű rengésnek a legfrissebb adatok szerint 2162 halálos áldozata és 8965 sebesültje van, de több mint ezer embert még nem találnak. Több ezer állampolgár jelenleg is a szabad ég alatt él, mert otthona lakhatatlanná vált.

A körzetben lakók és a sajtó egy része súlyos vádakkal illetik az ország vezetését, amiért a mentés vontatottan és körülményesen halad; egyesek Abdelaziz Buteflika elnök lemondását is követelik. Az egészségügyi szakemberek szerint a szennyezett víz és a hőség növeli az esetleges járványok felbukkanásának kockázatát. A hatóságok jelezték, hogy mindent megtesznek mind a járványok elkerülése, mind a fosztogatások megakadályozása érdekében. Utóbbit bizonyítandó ítélték el gyorsított eljárásban a 18 tolvajt, akiket állampolgári jogaik gyakorlásától is eltiltottak 10 évre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt