Tetszett a cikk?

Öt év börtönre ítéltek vasárnap Algériában 18 embert, akiket a múlt szerdai Algír környéki, kétezernél is több halálos áldozatot követelő földrengés helyszínén fosztogatáson értek. Eközben - nem sokkal azután, hogy a hatóságok jelezték, már nem számítanak több túlélőre - a mentőosztagoknak vasárnap este sikerült két embert kiemelniük a romok alól.

A fővárostól mintegy 80 kilométerre fekvő Bordzs Ménajel településen egy 13 éves lepényárus kislányt, Korzo városkában pedig egy asszonyt mentettek ki az összeomlott házak romjai alól négy nappal a pusztító földrengés után. A kislány az eladásra szánt lepényekből evett néha, de mindig csak keveset, takarékosan beosztva, mert nem tudhatta, hogy a szűkös készletnek meddig kell kitartania.
A hatóságok szerint a körzetet, ahol még mindig folyik a romok eltakarítása és az esetleges túlélők keresése, most legsúlyosabb veszélyként a betegségek és fosztogatások fenyegetik. A 6,7-es erősségű rengésnek a legfrissebb adatok szerint 2162 halálos áldozata és 8965 sebesültje van, de több mint ezer embert még nem találnak. Több ezer állampolgár jelenleg is a szabad ég alatt él, mert otthona lakhatatlanná vált.

A körzetben lakók és a sajtó egy része súlyos vádakkal illetik az ország vezetését, amiért a mentés vontatottan és körülményesen halad; egyesek Abdelaziz Buteflika elnök lemondását is követelik. Az egészségügyi szakemberek szerint a szennyezett víz és a hőség növeli az esetleges járványok felbukkanásának kockázatát. A hatóságok jelezték, hogy mindent megtesznek mind a járványok elkerülése, mind a fosztogatások megakadályozása érdekében. Utóbbit bizonyítandó ítélték el gyorsított eljárásban a 18 tolvajt, akiket állampolgári jogaik gyakorlásától is eltiltottak 10 évre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!