Tetszett a cikk?

Már ezen a héten visszatérhetnek Irakba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, hogy kivizsgálják az ország legnagyobb nukleáris központjában történt fosztogatásokról szóló jelentéseket.

A szakértők ellenőriznék azokat a híreket, amelyek szerint a Bagdadtól délre fekvő Tuvaita nukleáris kutatóközpontból urániumot vittek el a fosztogatók - mondta Mark Gwozdecky, a NAÜ szóvivője. Hasonló hírek érkeztek hat további nukleáris központról is. A háború előtt mintegy két tonna enyhén dúsított urániumot, 94 tonna természetes urániumot, valamint kisebb mennyiségű, magas radioaktív tartalmú céziumot, kobaltot és stronciumot tároltak Tuvaitában. Ugyanakkor nyugati diplomaták szerint az Egyesült Államok a NAÜ-ellenőrök tevékenységét csak e kárfelmérésre korlátozza, és nem avatkozhatnak olyan kérdésekbe, mint a sugárfertőzés veszélye vagy a nukleáris biztonság. Ezekben az ügyekben továbbra is az Egyesült Államok illetékes. A NAÜ mindazonáltal készen áll e területeken is segítséget nyújtani - szögezte le Gwozdecky.
A tiltott tömegpusztító fegyverekre hivatkozva indított háborút Irak ellen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, de e fegyvereknek negyven nappal a hadműveletek befejezése után még nyomát sem találták. Amir al-Szaadi tábornok, Szaddám Huszein elnök tudományos tanácsadója, aki a háború előtt a kapcsolatot tartotta az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetőjével, Hans Blixszel, illetve Mohamed el-Baradei-el, NAÜ főigazgatójával, április 12-én, három nappal Bagdad eleste után megadta magát. Al-Szaadi akkor megismételte: Irak nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!