Tetszett a cikk?

A hetven nemzeti orvosi kamarát egyesítő Orvosok Világtársasága (AMM) erélyesen elítélte az orvosilag elősegített halált, az eutanáziát engedélyező belga és holland törvényt, illetve felszólította a két ország orvosait, hogy tartózkodjanak gyakorlásától. A belga orvosi kamara nemrégiben közzétett állásfoglalása szerint a törvényt - amely tiszteletben tartja az orvosok lelkiismereti szabadságát - nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az Orvosok Világtársasága Genfben tartott közgyűlésén határozatban szögezte le azt a meggyőződését, hogy "az eutanázia ellenkezik az orvosi gyakorlat erkölcsi alapelveivel". Megállapította, hogy az orvosilag elősegített aktív eutanázia gyakorlatát törvényesítették Hollandiában és Belgiumban. Az orvostársaságokat és az orvosokat pedig arra buzdította, hogy tartózkodjanak az eutanázia gyakorlásától, akkor is, ha országuk törvénye erre felhatalmazást ad vagy mentesít a büntetőeljárás alól. A közgyűlés által elfogadott másik határozat kimondja, hogy „az erkölcsi kötelességek már definíciójuknál fogva előbbre valók a törvényi kötelességeknél, és ha a törvény ellentmond az orvosi etikának, az etikai kötelesség előbbre való a törvényes kötelességnél.”
A belga orvosi kamara március 22-én kelt állásfoglalása, épp fordítva, úgy vélekedett, hogy a törvény élvez elsőbbséget a szakmai etikával szemben. A belga testület állásfoglalása szerint „amikor ilyen törvény egy demokratikus országban keletkezik, és tiszteletben tartja minden orvos lelkiismereti szabadságát, létezését nem lehet figyelmen kívül hagyni. Következésképp a kamara nem ajánlhat a törvényekkel ellenkező magatartási szabályokat vagy határozatokat". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!