A hetven nemzeti orvosi kamarát egyesítő Orvosok Világtársasága (AMM) erélyesen elítélte az orvosilag elősegített halált, az eutanáziát engedélyező belga és holland törvényt, illetve felszólította a két ország orvosait, hogy tartózkodjanak gyakorlásától. A belga orvosi kamara nemrégiben közzétett állásfoglalása szerint a törvényt - amely tiszteletben tartja az orvosok lelkiismereti szabadságát - nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az Orvosok Világtársasága Genfben tartott közgyűlésén határozatban szögezte le azt a meggyőződését, hogy "az eutanázia ellenkezik az orvosi gyakorlat erkölcsi alapelveivel". Megállapította, hogy az orvosilag elősegített aktív eutanázia gyakorlatát törvényesítették Hollandiában és Belgiumban. Az orvostársaságokat és az orvosokat pedig arra buzdította, hogy tartózkodjanak az eutanázia gyakorlásától, akkor is, ha országuk törvénye erre felhatalmazást ad vagy mentesít a büntetőeljárás alól. A közgyűlés által elfogadott másik határozat kimondja, hogy „az erkölcsi kötelességek már definíciójuknál fogva előbbre valók a törvényi kötelességeknél, és ha a törvény ellentmond az orvosi etikának, az etikai kötelesség előbbre való a törvényes kötelességnél.”
A belga orvosi kamara március 22-én kelt állásfoglalása, épp fordítva, úgy vélekedett, hogy a törvény élvez elsőbbséget a szakmai etikával szemben. A belga testület állásfoglalása szerint „amikor ilyen törvény egy demokratikus országban keletkezik, és tiszteletben tartja minden orvos lelkiismereti szabadságát, létezését nem lehet figyelmen kívül hagyni. Következésképp a kamara nem ajánlhat a törvényekkel ellenkező magatartási szabályokat vagy határozatokat". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát