Az Egyesült Államok nem engedi meg, hogy Irakból egy második Irán, azaz iszlám alapokra épülő állam váljék - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A Fehér Ház elégtelennek nevezte azt, hogy Irán az al-Kaida feltételezett tagjainak letartóztatásával válaszol a terroristákkal való leszámolást sürgető amerikai követelésekre.

Iránnak meg kell értenie, hogy az Egyesült Államok letöri a teheráni kormány minden olyan próbálkozását, amellyel saját képére, vagyis vallási alapokon álló állammá szeretné átformálni a szomszédos Irakot - jelentette ki külpolitikai szakértők előtt mondott beszédében Rumsfeld, aki szerint Washington nem tűri iráni ügynökök jelenlétét Irakban, és elutasít minden iráni beavatkozást Irak ügyeibe. A The Wall Street Journal Europe keddi számába írt cikkében a külügyminiszter ugyancsakhangsúlyozta: az Egyesült Államok üdvözli Irak szomszédainak közreműködését az ország újjáépítésében, azt azonban nem engedi, sőt, minden módon megakadályozza, hogy egyes szomszédos országok vagy azok barátai iráni mintára iszlám állammá alakítsák át Irakot.
Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint ugyanakkor az Egyesült Államok nem változtatta meg Iránnal kapcsolatos politikáját, és folytatja az érintkezést az országgal. "Politikánk közismert, és nem tudok arról, hogy változás történt volna benne. Kapcsolatban állunk Iránnal, és folytatjuk az érintkezést" - mondta Powell, arra a minapi amerikai lapértesülésre reagálva, amely szerint az Egyesült Államok megszakította az érintkezést Iránnal, és a Bush-kormányzat törölte a következő tárgyalását a teheráni illetékesekkel, mert Irán - Washington szerint - menedéket nyújt az al-Kaida terroristahálózat tagjainak.
Az afganisztáni tálib rendszer megdöntése óta találkoznak rendszeresen egymással amerikai és iráni tisztségviselők, hogy megvitassanak bizonyos - egyebek közt a terrorizmus elleni harccal kapcsolatos - kérdéseket. Cáfolva az amerikai vádakat, Irán vasárnap bejelentette, hogy az al-Kaida néhány tagja a fogságában van. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője szerint azonban az al-Kaida számos feltételezett tagjának Irán által bejelentett letartóztatása nem csillapítja az al-Kaida iráni jelenlétével kapcsolatos aggodalmakat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen