Tetszett a cikk?

A kibővülő Európai Unióban segíteni kell az új tagországokat a kábítószerek elleni küzdelemben - hívta fel a figyelmet az Európai Kábítószer és Drogfüggő Megfigyelő Központ (EMCDDA), amely szerint ebben a régióban jelentős drogfogyasztási problémákkal kell szembenézni a jövőben.

A lisszaboni székhelyű Európai Kábítószer és Drogfüggő Megfigyelő Központot aggasztja a droghelyzet a csatlakozó országokban, mert azok az új célpontjai a kábítószer-maffiának és nincsenek kellően felkészülve a drogproblémák kezelésére. A tagjelölt országokban a fiatalok kultúrájának szerves részévé kezd válni a kábítószerek kikapcsolódás és kísérletezés céljából való fogyasztása. A leggyakoribbak a vadkender-származékok, de alig maradnak el mögöttük a „tisztának” mondott új szintetikus drogok, amelyek esetében nincs szükség befecskendezésre – olvasható a központ nemrég közzétett felhívásában.
Ezekben az országokban még új a jelenség, a drogfogyasztók pedig fiatalabbak, mint a régi tagországokban, ahol a kábítószer-élvezők elöregedőben vannak és számuk már stabilizálódott. Az uniós drogfigyelő központban úgy látják, hogy a csatlakozó országokban hiányzanak vagy nélkülözik a kellő politikai-pénzügyi támogatást a régi tagországokban már bevált gyógyszerezési- és tűcsere-programok.
Marcel Reimen, az ügynökség vezetője szerint létfontosságú, hogy a tagjelöltek is erősítsék a kábítószer-ellenes küzdelem mechanizmusait, a régi és új tagországok közösen dolgozzanak ki "megfelelő és tartós választ e bonyolult problémára". Ugyan 1991 óta érvényben van egy program, amely a kábítószer elleni küzdelemben segíti a kelet- és közép-európai országokat, de ennek indulásakor ez a térség még jobbára csak a csempészet problémájával nézett szembe. Ezért a programon módosítani kell. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!