Miközben Tony Blair brit kormányfő a nyugati vezetők közül elsőként Irakba utazott, a londoni parlament vizsgálni készül a brit titkosszolgálatok korábbi jelentéseit, amelyek szerint Szaddám Huszein elűzött iraki elnöknek hatalmas készletei voltak tömegpusztító fegyverekből - írta a The Times. A lap szerint ilyen fegyvert nem találtak eddig azokon a helyszíneken, amelyeket a kormány által tavaly októberben közzétett, az Irak elleni háború egyik fő megalapozójának tartott hírszerzési dosszié megjelölt.

E dosszié tartalma alapján érvelt a brit kormányfő a háborút megelőzően arról, hogy Huszein rezsimje milyen fenyegetést jelent a brit érdekekre és a Perzsa-öböl térségének biztonságára - írta a The Times. A lap szerint a parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága várhatóan a jövő hónapban jelenti be a vizsgálat megkezdését. A lap szerint brit kormánykörökben meglepetést keltett az amerikai védelmi miniszter előző napi kijelentése arról, hogy az iraki tömegpusztító fegyvereket a szövetségesek esetleg soha nem találják meg. Donald Rumsfeld egy New York-i előadásában azt mondta: az is lehet, hogy e fegyvereket már a háború előtt megsemmisítették.
A Szaddám-rezsim bukása után Tony Blair az első nyugati vezető, aki Irakba látogatott. Hatórás útja során Bászrában és Umm-Kaszr városában jár - jelentette a BBC. A brit kormányfő Kuvaitból érkezett a dél-iraki nagyvárosba egy Hercules C-130-as katonai szállító repülőgép fedélzetén. Programjában magas rangú iraki katonai és polgári vezetőkkel - közöttük Paul Bremerrel, Irak amerikai polgári kormányzójával - folytatandó megbeszélések, iraki iskolásokkal való találkozó, s brit csapatok meglátogatása szerepel. A brit miniszterelnök rövid látogatását azonban beárnyékolja a tömegpusztító fegyverek létéről folytatott vita. Blair még Kuvaitban újságíróknak kijelentette: a legcsekélyebb kétsége sincs az iraki tömegpusztító fegyverek létezése felől, s a szövetséges erők a lehetséges helyszíneknek még csak egy kis részét vizsgálták át. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

24 órája maradt annak, aki ezt az adózási formát választaná, utána bezárul a kapu

24 órája maradt annak, aki ezt az adózási formát választaná, utána bezárul a kapu

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia