Tetszett a cikk?

Benyújtotta lemondását Jaroslav Tvrdík cseh védelmi miniszter, akinek lemondását Vladimír Spidla kormányfő tudomásul vette - jelentette be maga Tvrdík csütörtök délelőtt Prágában rendkívüli sajtótájékoztatóján. A miniszter számára elfogadhatatlan a kormány döntése, miszerint a védelmi tárca a jövő évben csak a bruttó hazai termék (GDP) 2,05 százalékát kapja a költségvetésből az eredetileg tervezett 2,2 százalék helyett.

Tvrdík szerint a döntés következtében át kell értékelni a haderőreformot is, amiért ő viseli a felelősséget, s számára ez elfogadhatatlan. A miniszter leszögezte, hogy Csehország a hadseregre fordított kiadásoknak a GDP gyakorlatilag két százalékán való tartásával a NATO iránt vállalt kötelezettségeit is megsérti, mert Prága már megígérte Brüsszelnek a kiadások 2,2 százalékra való emelését.
Prágai források szerint a védelmi tárca eredetileg tervezett költségvetésének 2,05 százalékra való csökkentését leginkább Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter követelte a közkiadások általános reformja, csökkentése keretében, s ezt a követelését szerdán a kormány többsége is támogatta. Tvrdík kijelentette, hogy az államháztartás reformját maga is támogatja, s megjegyezte, hogy a haderőreform tervét át kell dolgozni, de bízik abban, hogy ezt az új tervet az új feltételek közepette utódja meg tudja valósítani. "Az a reformterv, amelyet mi dolgoztunk ki, a költségvetési támogatásnak a GDP 2,2 százaléka helyett 2,05 százalékra való csökkentésével nem valósítható meg. Ezért valakinek vállalnia kell a politikai felelősséget" - hangsúlyozta Tvrdík, aki szerint a hadsereg az új helyzet alapján 2008-ig összesen 36,3 milliárd koronával kap kevesebbet a tervezettnél, ami több elképzelés megvalósítását megakadályozza.
A 34 éves Tvrdík - aki korábban hivatásos katonatiszt volt - 2001 májusa óta irányítja a cseh védelmi minisztériumot. Tagja volt az előző, Milos Zeman vezette szociáldemokrata kormánynak, majd megőrizte posztját a 2002 júliusban hivatalba lépett, Vladimír Spidla vezette szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális koalíciós kabinetben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!