George Bush amerikai elnök különböző balkáni országokból való több mint 150 személyt és szervezetet tett fel arra a feketelistára, amely azoknak a neveit tartalmazza, akik a szarajevói amerikai nagykövetség szerint aláásták a Balkán békéjét és biztonságát. Az amerikai elnök egyben megszüntette a Jugoszlávia ellen már egy évtizede érvényben lévő intézkedéseket.

A Szarajevóban, Bosznia és Hercegovina fővárosában lévő amerikai nagykövetség nyilatkozata szerint Bush elnök most közzétett feketelistáján olyan személyek, szervezetek szerepelnek, akik felfogató cselekmények vagy háborús bűncselekmények miatt nem létesíthetnek üzleti kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és nem kaphatnak amerikai támogatást. A megszorító intézkedések egyebek közt érintik Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök családját, és Radovan Karadzsics illegalitásban élő volt boszniai szerb vezetőt is. A szarajevói amerikai követség kijelentette: a feketelista olyan csoportok és egyének ellen irányul, akik aláásták a Balkán békéjét és biztonságát. A jegyzékben azok az iszlám segélyszervezetek is szerepelnek, amelyeket vallási szélsőségesekkel való kapcsolattartással vádolnak, és rajta vannak az albán, horvát és macedón népcsoportok nacionalistái is. Bush elnök csütörtöki döntésével megszüntette az egykori Jugoszlávia ellen már 11 éve érvényben lévő rendkívüli intézkedéseket - gyakorlatilag ezt helyettesítve az új feketelistával -, azzal indokolva lépését a kongresszushoz írt levelében, hogy az bátorítólag hat a reformpárti vezetésre Szerbi-Montenegróban, s e az eddigi kedvező eredmények elismerését jelenti. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből