Megkezdődött a Bali szigetén 2002 októberében végrehajtott terrortámadások fő szervezőjének pere. Imam Samudrára akár halálos ítéletet is kiszabhatnak a több mint 200 ember, főleg külföldi turisták életét kioltó merényletek megszervezéséért.

A 33 éves informatikus Afganisztánban kapott kiképzést, és ő választotta ki az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatot tartó Dzsemáa Iszlámija szélsőséges iszlám szervezetnek tulajdonított merényletek célpontjait Bali szigetén: egy éttermet, egy diszkót és a denpasari amerikai konzulátust. A pert szigorú biztonsági intézkedések közepette tartják Bali legnagyobb városában, Denpasarban. A 43 oldalas vádirat szerint Samudrát összeesküvésért, valamint tömeges méretekben halált okozó, előre kitervelt terrorcselekmény megszervezéséért és végrehajtásáért vonják felelősségre. A férfi nem tagadott egyetlen vádpontot sem. Az Amerika-gyűlöletéről hírhedt Samudra újságíróknak azt mondta, hogy azért választotta a Kuta Beach kedvelt üdülőhelyeken lévő éttermet és diszkót, mert minél több amerikait akart megölni. Elképzelését nem igazolták a tények, a több mint 200 áldozat fele ausztrál volt, az amerikai halottak száma összesen hétre rúgott.
Samudra a második vádlott, aki bíróság elé került az indonéz turistaparadicsomban tavaly október 12-én elkövetett pokolgépes terrorakciók miatt. Az első vádlottat - a 40 éves Amrozi nevű indonéz állampolgárt - május 12-én állították bíróság elé, szintén Denpasarban. Őt bűnrészességgel vádolják: azt róják terhére, hogy vegyi anyagokat szerzett be a pokolgépekhez, és egy gépkocsit is a terroristák rendelkezésére bocsátott. Ha bizonyítottnak találják a vádat, rá is halálbüntetés várhat. A következő hónapokban még mintegy harminc gyanúsított kerül a vádlottak padjára. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál