Tetszett a cikk?

Megkezdődött a Bali szigetén 2002 októberében végrehajtott terrortámadások fő szervezőjének pere. Imam Samudrára akár halálos ítéletet is kiszabhatnak a több mint 200 ember, főleg külföldi turisták életét kioltó merényletek megszervezéséért.

A 33 éves informatikus Afganisztánban kapott kiképzést, és ő választotta ki az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatot tartó Dzsemáa Iszlámija szélsőséges iszlám szervezetnek tulajdonított merényletek célpontjait Bali szigetén: egy éttermet, egy diszkót és a denpasari amerikai konzulátust. A pert szigorú biztonsági intézkedések közepette tartják Bali legnagyobb városában, Denpasarban. A 43 oldalas vádirat szerint Samudrát összeesküvésért, valamint tömeges méretekben halált okozó, előre kitervelt terrorcselekmény megszervezéséért és végrehajtásáért vonják felelősségre. A férfi nem tagadott egyetlen vádpontot sem. Az Amerika-gyűlöletéről hírhedt Samudra újságíróknak azt mondta, hogy azért választotta a Kuta Beach kedvelt üdülőhelyeken lévő éttermet és diszkót, mert minél több amerikait akart megölni. Elképzelését nem igazolták a tények, a több mint 200 áldozat fele ausztrál volt, az amerikai halottak száma összesen hétre rúgott.
Samudra a második vádlott, aki bíróság elé került az indonéz turistaparadicsomban tavaly október 12-én elkövetett pokolgépes terrorakciók miatt. Az első vádlottat - a 40 éves Amrozi nevű indonéz állampolgárt - május 12-én állították bíróság elé, szintén Denpasarban. Őt bűnrészességgel vádolják: azt róják terhére, hogy vegyi anyagokat szerzett be a pokolgépekhez, és egy gépkocsit is a terroristák rendelkezésére bocsátott. Ha bizonyítottnak találják a vádat, rá is halálbüntetés várhat. A következő hónapokban még mintegy harminc gyanúsított kerül a vádlottak padjára. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!