Tetszett a cikk?

Látványosan összeomlott hétfőn annak az öt kelet-európai vádlottnak a pere, akiket egy brit bulvárlap tavalyi híre alapján azzal vádoltak, hogy több millió fontos váltságdíj reményében el akarták rabolni David Beckham feleségét és két gyermekét.

A News of the World tavaly novemberben röpítette világgá a hírt, hogy egyik nyomozó újságírója személyesen akadályozta meg David Backham felesége, Victoria Adams, a Spice Girls együttes egykori sztárja, valamint a házaspár két gyermeke, Brooklyn és Romeo elrablását. Az újságíró az akkori, szenzációs tálalású hír szerint beszivárgott a román és koszovói albán illegális bevándorlókból álló ötfős banda környezetébe, és kiderítette, hogy a társaság 5 millió font váltságdíj reményében el akarja rabolni a Manchester United és az angol válogatott középpályásának családját.
A legnagyobb példányszámú vasárnapi brit tömeglap óriási feltűnést keltő hírére a rendőrség veszélyeztetett politikusoknak kijáró védelmi gyűrűt vont a leggazdagabb britek idei listáján 55 millió fontos vagyonnal szereplő Beckham-házaspár vidéki villája köré, amelyet már addig is magántestőrök hada őrzött. David Beckham a világ legjobban fizetett labdarúgói közé tartozik; heti alapjövedelme, amelyet klubjától kap, 95 ezer font (33 millió forint), de emellett milliós reklámszerződései is vannak világcégekkel, például a Vodafone mobiltelefon-szolgáltatóval.
A News of the World kiadta a rendőrségnek informátorát, és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egységei fogták el különböző londoni címeken a lap tanúja által megnevezett emberrabló-jelölteket, akik ellen azonmód vádat is emeltek. A per azonban hétfőn összeomlott, miután a vádhatóság elismerte, hogy a tanú megbízhatatlan. Kiderült, hogy a hírforrásnak, aki maga is Koszovóból érkezett, büntetett előéletű albán bevándorló, és Dél-Londonban dolgozott parkolóőrként, a News of the World - a The Sun, a legnagyobb brit napi bulvárújság vasárnapi társlapja - annak idején 10 ezer fontot fizetett a sztoriért.
Az ügyben eljáró bíró a per ejtése mellett döntött arról is, hogy a brit főügyész elé terjeszti az esetet, jogi állásfoglalást kérve arról a terjedő gyakorlatról, hogy a brit bulvársajtó komoly pénzeket fizet bárkinek bármilyen sztoriért a nyilvánosság figyelmének középpontjában élő sztárokról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!