Tetszett a cikk?

A NATO 19 tagországa, köztük Magyarország külügyminiszterei, két napon át üléseznek Madridban, hogy mérleget készítsenek a novemberi prágai csúcsértekezleten elfogadott, hosszú távú fejlesztési programok haladásáról.

Az atlanti szövetség 19 országa, köztük Magyarország külügyminiszterei, két napon át üléseznek a spanyol főváros keleti peremén alig tíz éve kiépült modern hivatali negyed kongresszusi központjában, hogy mérleget készítsenek a novemberi prágai csúcsértekezleten elfogadott, hosszú távú fejlesztési programok haladásáról. Külön ülés keretében találkoznak az Európai Unió külügyminisztereivel, ülést tart a NATO-Oroszország Tanács, a NATO-Ukrajna Bizottság és a 46 országot összefogó Euro-atlanti Partnerségi Tanács is.
A NATO, a világ legsikeresebb állandó koalíciója a XXI. században is a transzatlanti biztonság megingathatatlan sziklaágya marad – ezekkel a szavakkal nyitotta meg kedden a NATO tavaszi külügyminiszteri értekezletét Madridban Lord Robertson főtitkár. Hangsúlyozta, hogy a NATO a történelem legerősebb védelmi szövetsége, amely több mint fél évszázadon át megbízhatóan garantálta tagjainak, hogy sohasem kell egyedül szembenézniük fenyegetésekkel, a transzatlanti párbeszéd állandó fóruma és a nagy euro-atlanti térség hatékony és rugalmas biztonsági építménye. A szövetség, amelyet az utóbbi években sokan temetni próbáltak, nagyszabású átalakulási programmal alkalmazkodik az új század új kihívásaihoz. Ennek tanújele a balkáni békefenntartó műveletek után az Afganisztánban vállalt hasonló szerep, majd az a technikai segítség, amelyet most készül nyújtani egyik tagjának, Lengyelországnak az iraki békefenntartásban.
A NATO új korszakot nyitott az európai földrész és a világ biztonságának megszilárdításában, amikor stratégiai partneri viszonyra lépett az Európai Unióval, a szoros és termékeny együttműködés keretéül létrehozta a NATO-Oroszország Tanácsot, az Euro-atlanti Partnerségi Tanács pedig Albániától Üzbegisztánig 46 országot vont be az állandó biztonsági együttműködésbe. Ezekkel a kapcsolatokkal a NATO biztosítja – mondta a főtitkár –, hogy az európai földrész többé nem lesz megosztva és nem fenyegetik pusztító belháborúk.
A Prágában elfogadott katonai képességfejlesztési program és a szövetség gyorsan bevethető ereje (NRF) révén a NATO ebben a században is hatékony szövetség marad, amely az új körülményeknek megfelelően bárhol képes elhárítani a tagjait fenyegető új veszélyeket. A szövetség megújulásának és változatlan vonzerejének jele, hogy tavaly elhatározta története legnagyobb bővítését, hét kelet-európai ország meghívását, és azóta is sorakoznak kapuja előtt bebocsátásért az újabb országok – mondta Robertson. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!