Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök szerdán arra kérte a palesztin népet, hogy vessen véget a fegyveres ellenállásnak (intifáda), míg Ariel Saron izraeli kormányfő ígéretet tett több illegálisan létesített ciszjordániai zsidó telep azonnali felszámolására. A palesztin szélsőséges szervezetek és a zsidó telepesek azonban visszautasították a két politikus ígéretét.

A palesztin miniszterelnök szerdán kifejezte elkötelezettségét az útiterv néven ismert nemzetközi rendezési tervezet mellett, amelynek megvitatására szerdán hármas csúcstalálkozót tartottak a jordániai Akaba városában az izraeli, palesztin és amerikai vezetők.
Mahmúd Abbász - a fegyveres harcok beszüntetésére vonatkozó - felszólítását azonban a Hamász elutasította. A szélsőséges palesztin szervezet egyik magas rangú tisztviselője, Abdelaziz ar-Rantiszi szerdán közölte: addig küzdenek, amíg fel nem szabadítják Palesztínát. Rantiszi ugyanakkor nem vetette el annak lehetőségét, hogy a jövőben tárgyalásokba bocsátkozik Abbásszal. Hasonlóképpen reagáltak más szélsőséges szervezetek is; az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (FPLP) szervezet közleményben utasította el a palesztin miniszterelnök kérését.
Ariel Saron egyetértett George Bush amerikai elnök kezdeményezésével az önálló palesztin állam megteremtésére vonatkozóan, de hangsúlyozta, hogy e kérdésben mindig is Izrael biztonságát tartja szem előtt. Az izraeli politikus ugyanakkor elismerte a palesztin fél jogát egy területileg is összefüggő államra a Jordán folyó nyugati partján. Saron ígéretet tett azon telepeknek a felszámolására, amelyeket 2001 márciusa óta kormányengedély nélkül építettek fel a palesztin területeken zsidó telepesek.
A Júdea-Szamária Telepeinek Tanácsa nevű zsidó szervezet a ciszjordániai telepesek nevében úgy értékelte az akabai megállapodásokat, hogy "Izrael meghátrált a palesztin terrorizmus előtt". A telepesek ezért - a béketervvel együtt - elutasították Saron ígéretét.
Bush szerint a feleknek azonnali és jól érzékelhető lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy végre két külön államban, egymással békében tudjanak élni. Mint mondta, tekintettel kíván lenni a zsidó állam biztonságával kapcsolatos izraeli aggodalmakra. Az amerikai elnök nagy előrelépésnek minősítette a találkozót, egyúttal kijelölte John Wolf külügyi államtitkár-helyettest a most meginduló közel-keleti rendezési folyamat amerikai kormányzati felügyeletére.
Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország által kidolgozott, útitervként emlegetett rendezési terv szerint fel kell számolni azokat a zsidó telepeket, amelyek 2001 márciusa óta keletkeztek a megszállt palesztin területeken. A terv előirányozza 2005-ig egy palesztin állam létrejöttét is. Egyúttal kötelezi a palesztin felet minden Izrael-ellenes erőszakcselekmény beszüntetésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!