Tetszett a cikk?

Vádat emelt és elfogatási parancsot adott ki Charles Taylor libériai elnök ellen szerdán az az ENSZ által támogatott törvényszék, amely a Sierra Leonéban elkövetett polgárháborús bűncselekményeket vizsgálja. A jelenleg Ghánában tartózkodó vezető nem reagált a vádemelésre.

A Sierra Leone fővárosában, Freetownban működő törvényszék vádja szerint Taylort "terheli a fő felelősség" azokért a háborús, emberiesség elleni és a nemzetközi jogot sértő más súlyos bűntettekért, amelyeket 1996. november 30. óta követtek el a nyugat-afrikai Sierra Leone területén.
A törvényszék letartóztatási parancsot juttatott el a ghánai hatóságokhoz és az Interpolhoz, amikor tudomásukra jutott, hogy a libériai vezető Ghánába készült. Taylor - aki szerdán érkezett a ghánai fővárosba, Accrába, hogy béketárgyalásokat kezdjen a megdöntéséért három éve harcoló, s immár az ország területének több mint 60 százalékát ellenőrző libériai lázadókkal - nyilvánosan nem reagált a vádemelésre, de ghánai tisztségviselők szerint megbeszéléseket kezdett az ügyről Thabo Mbeki dél-afrikai és Olusegun Obasanjo nigériai elnökkel.
A tavaly lezárult Sierra Leone-i polgárháborúban az egymással harcoló felek polgári személyek végtagjait vágták le, tömegesen követtek el nemi erőszakot és gyermekeket hurcoltak el katonának - emlékeztet a Reuters brit hírügynökség. Széles körben elterjedt nézet szerint a libériai elnök a felelős a Sierra Leone-i polgárháború kirobbantásáért, mivel ő ösztönözte az egyik ottani frakció vezetőjét a harcok elkezdésére, s emellett szerepet játszott a nyugat-afrikai térség más konfliktusaiban is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!