Tetszett a cikk?

Ejtőernyős ugrás közben csütörtökön meghalt Jürgen Möllemann volt alkancellár, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) egykori vezető politikusa. Feltételezések szerint Möllemann öngyilkosságot követett el, miután házkutatást rendeltek el érdekeltségi köréhez tartozó ingatlanokban.

Möllemann halálának hírét a recklinghauseni rendőrség szóvivője jelentette be. A halál pontos körülményei egyelőre nem ismeretesek, de az sem elképzelhetetlen, hogy Möllemann öngyilkosságot követett el, miután házkutatást rendeltek el érdekeltségi köréhez tartozó ingatlanokban. A politikus ellen ügyészségi vizsgálat folyt egyebek között adócsalás gyanúja miatt.
A dpa német hírügynökség jelentése szerint az ügyészség hivatalnokai és adóügyi nyomozók hatoltak be a déli órákban Möllemann házába, miután a képviselő mentelmi jogát felfüggesztették Berlinben.
Jürgen Möllemann, aki a Német-Arab Társaság elnöke is volt, a 2002. szeptember 22-ei választást megelőzően Izrael-ellenes kijelentéseivel és a németországi zsidó szervezetek egyes vezetői elleni támadásokkal keltett feltűnést, kiváltva mind a szociáldemokraták, mind a keresztény pártok rosszallását; ezért tavaly szeptemberben lemondott a párt országos alelnökségéről. Möllemann közvetlenül a választások előtt a postaládákba dobált szórólapján is terjesztette antiszemita nézeteit. Az FDP tavaly októberben közzétette, hogy a tartományi pártpénztár vizsgálatakor úgy találták, a szórólapakciót Möllemann illegális pénzekből finanszírozta; a 840 ezer eurós "névtelen" adomány egy része állítólag Líbiából származik. Möllemann akkor a párttisztségeiből való eltávolítást azzal előzte meg, hogy mind a tartományi elnöki tisztségről, mind a frakcióvezetőségről lemondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel