A Pentagon vezetői szerint lehetséges, hogy mégis életben maradt az eddig halottnak vélt "Vegyi Ali", aki a kurdok ezreinek életét kioltó, 1988. évi vegyifegyver-támadásokban játszott szerepéért kapta gúnynevét. Közben a szenátus vizsgálatot készül indítani az iraki tömegpusztító fegyverek hollétével kapcsolatban.

"Akkor azt hittük, meghalt, most feltételezik, hogy életben lehet, de én egyszerűen nem tudom" - közölte csütörtökön Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a "Vegyi Ali" hollétét firtató újságírói kérdésekre. Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lehetségesnek nevezte, hogy Ali Hasszán al-Madzsid nem halt meg a bászrai villája ellen végrehajtott légitámadásban, mivel néhány iraki hadifogoly vallomásából erre lehet következtetni.
Rumsfeld és Myers április 7-én még úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy "Vegyi Ali" meghalt a rezidenciájára mért légi csapásban. Az újságíróknak erről egy videofelvételt is bemutattak, amelyen lézervezérlésű bombák megsemmisítenek egy épületet, ahol a koalíciós erők értesülése szerint Ali Hasszán al-Madzsid tartózkodott. A britek annak idején azt is közölték, hogy a romok alatt találtak egy holttestet, amely szerintük az iraki tábornoké volt.
Az 1991-95 között védelmi miniszterként tevékenykedő "Vegyi Ali" – aki egyben Szaddám Huszein unokatestvére - nem csak az észak-iraki kurdok elleni vegyifegyver-támadás miatt hírhedt, hanem részt vett az első öbölháború után a bagdadi rezsim ellen fellázadt dél-iraki síiták elleni véres megtorlásban is. A leginkább keresett iraki vezetők listáján az 5. helyet foglalja el.
Rumsfeld az iraki tömegpusztító fegyverek eddigi hiábavaló keresésével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: "jó minőségűek" voltak a hírszerzési értesülések a tiltott iraki fegyverekről. A szenátus hírszerzési és a katonai bizottsága ennek ellenére annak a kivizsgálására készül, hogy nem túlozták-e el az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetést, ha a tüzetes keresés ellenére hat héttel a háború befejezése után még egyet sem találtak belőlük. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban