Tetszett a cikk?

A Pentagon vezetői szerint lehetséges, hogy mégis életben maradt az eddig halottnak vélt "Vegyi Ali", aki a kurdok ezreinek életét kioltó, 1988. évi vegyifegyver-támadásokban játszott szerepéért kapta gúnynevét. Közben a szenátus vizsgálatot készül indítani az iraki tömegpusztító fegyverek hollétével kapcsolatban.

"Akkor azt hittük, meghalt, most feltételezik, hogy életben lehet, de én egyszerűen nem tudom" - közölte csütörtökön Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a "Vegyi Ali" hollétét firtató újságírói kérdésekre. Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lehetségesnek nevezte, hogy Ali Hasszán al-Madzsid nem halt meg a bászrai villája ellen végrehajtott légitámadásban, mivel néhány iraki hadifogoly vallomásából erre lehet következtetni.
Rumsfeld és Myers április 7-én még úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy "Vegyi Ali" meghalt a rezidenciájára mért légi csapásban. Az újságíróknak erről egy videofelvételt is bemutattak, amelyen lézervezérlésű bombák megsemmisítenek egy épületet, ahol a koalíciós erők értesülése szerint Ali Hasszán al-Madzsid tartózkodott. A britek annak idején azt is közölték, hogy a romok alatt találtak egy holttestet, amely szerintük az iraki tábornoké volt.
Az 1991-95 között védelmi miniszterként tevékenykedő "Vegyi Ali" – aki egyben Szaddám Huszein unokatestvére - nem csak az észak-iraki kurdok elleni vegyifegyver-támadás miatt hírhedt, hanem részt vett az első öbölháború után a bagdadi rezsim ellen fellázadt dél-iraki síiták elleni véres megtorlásban is. A leginkább keresett iraki vezetők listáján az 5. helyet foglalja el.
Rumsfeld az iraki tömegpusztító fegyverek eddigi hiábavaló keresésével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: "jó minőségűek" voltak a hírszerzési értesülések a tiltott iraki fegyverekről. A szenátus hírszerzési és a katonai bizottsága ennek ellenére annak a kivizsgálására készül, hogy nem túlozták-e el az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetést, ha a tüzetes keresés ellenére hat héttel a háború befejezése után még egyet sem találtak belőlük. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte