Tetszett a cikk?

Megszakítja a párbeszédet Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel a Hamász radikális iszlám mozgalom. Abbász korábban azt szorgalmazta, hogy a Hamász ne fegyverrel harcoljon a független Palesztin állam létrejöttéért.

A Hamász pénteki közleménye szerint Abbász a mozgalom számára elfogadhatatlan kötelezettségeket vállalt Ariel Saron izraeli kormányfővel és George Bush amerikai elnökkel tartott szerdai akabai csúcstalálkozóján. Abbász akkor egyebek között arra szólított fel, hogy a palesztinok hagyjanak fel a fegyveres harccal, amelyet önálló államiságuk megteremtéséért folytatnak. Az önálló állam létrehozása ugyanis - legkésőbb 2005-ben - szerepel a megbékélést célzó nemzetközi útitervben is.
A Hamász izraeliek elleni támadások sorozatát - köztük több tucatnyi öngyilkos merényletet - követett el az erőszak 2000. szeptemberi kiújulása óta az említett cél érdekében. Abbász a csúcs előtt több találkozót tartott a szervezet vezetőivel, de a párbeszéd a pénteki bejelentés szerint megszakadt, mert az említett kötelezettségeket a radikális csoport "soha nem fogja elfogadni". A Hamász pénteken - az akabai találkozó eredményei elleni - tömegtüntetésekre is felszólította a palesztinokat.
A palesztin miniszterelnök korábban abban bízott, hogy a további találkozókon elérheti a teljes fegyvernyugvást a mozgalomnál, ám a Hamász - hasonlóan több radikális palesztin mozgalomhoz - már a hármas csúcs után visszautasította Abbász kérését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét