Tetszett a cikk?

Lemondott tisztségéről csütörtökön Howell Raines, a New York Times című tekintélyes amerikai lap főszerkesztője, illetve Gerald Boyd szerkesztőségvezető a lap egyik fiatal munkatársa, Jayson Blair miatt kirobbant botrány következtében.

A lemondásokat követően a New York Times egyik korábbi főszerkesztőjét, Joseph Lelyveldet nevezték ki ideiglenes főszerkesztővé. A 66 éves Joseph Lelyveld 2001-ben vonult vissza; hét éves főszerkesztősége alatt a New York Times munkatársai 12 Pulitzer-díjat nyertek el, erre az időszakra esett a színes nyomdatechnika bevezetése, több új szerkesztőségi részleg kialakítása, és a lap példányszámának jelentős növelése országos szinten.
A múlt hónap elején derült ki, hogy a 27 éves Jayson Blair, a tekintélyes liberális lap belpolitikai riportere több mint 70 cikkének a felét légből kapott állításokkal, álinterjúkkal spékelte meg, a helyszínre sokszor el sem ment, s a hazugságot a legtöbbször plágiummal tetézte. Fél éves ténykedése alatt sok gond akadt Blairrel: 50 helyreigazítás, érthetetlen hiányzások, panaszok, amelyeknek nem jártak igazán utána, sőt elbocsátás helyett a lap főmunkatársává nevezték ki.
A Newsweek című hetilap szerint Blair ivott, kokainozott és mániákus depresszióban szenvedett. Howell Raines főszerkesztő a botrány kirobbanását követően napokban még azt hangoztatta, hogy nincs szándékában lemondani. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról