Századik apostoli útja után hazatért Horvátországból II. János Pál. A pápa június 5-étől 9-éig tartó látogatásán Fiumében, Dubrovnikban, Eszéken, Djakovóban és Zárában járt. Látogatása során fogadta Stipe Mesic horvát köztársasági elnököt és Ivica Racan miniszterelnököt. Kijelentette, hogy támogatja Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Befejezte ötnapos horvátországi látogatását II. János Pál pápa, s a zárai liturgia után hétfőn a déli órákban Zárából (Zadar) a Croatia Airlines vatikáni és horvát zászlós repülőgépén visszaindult Rómába. A zárai repülőtéren a legnagyobb állami és egyházi tiszteletadással búcsúztatták. Horvátországi 3., Olaszországon kívüli 100. apostoli útja utolsó napján délelőtt 110 ezer hívő előtt tartott zsolozsmájában Zárában, a Szent Donát-templom előtti Forum Romanumon a pápa emlékeztetett, hogy előtte is járt már egy pápa Zárában, mégpedig 1177-ben átutazóban III. Sándor. Ivan Prendja zárai érsek az egyházfő figyelmébe ajánlotta, hogy lengyel történészek szerint Zárából mentek az első keresztény misszionáriusok Lengyelországba, akik megkeresztelték Miesko fejedelmet. A pápa köszönetet mondott a szívélyes vendéglátásért, és Isten áldását kérte Horvátországra és a horvát fiatalságra.
A horvátországi pápai szentmisék homíliáinak fő témája a család, az egyház és a nemzet útja volt. Pénteken Dubrovnikban II. János Pál boldoggá avatta Marija Petkovic Korcula szigetéről származó horvát apácát. Szombaton 220 ezer hívő előtt misézett Eszéken, és magánlátogatást tett Djakovóban, pünkösdvasárnap pedig több mint százezer hivő előtt Fiumében mutatott be ünnepi szentmisét.
A pápalátogatás zavartalanságáról gondoskodó horvát parancsnokságnak szombaton nehéz perceket szerzett egy német könnyűrepülő: szlovén repülésellenőrök jelentették horvát kollégáiknak, hogy Ilirska Bistrica felett horvátországi leszálláshoz engedélyt kér egy eltérítést jelző repülőgép. A Krk szigeti repülőtér szolgálhatott megfelelő leszállásra, de aznap éppen az Eszékről visszatérő pápát várták oda. A légiforgalom-irányítási riadót követően két MIG repülőgép azonnal fel is szállt, majd Vrsarban leszállásra kényszerítették az repülőgépet. A horvát hatóságok vasárnap Fiumében kihallgatták a kis gépet vezető német turistát, aki maga is meglepődött az általa okozott riadalmon - adta hírül hétfőn a Vecernji list című napilap. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék