Tetszett a cikk?

Századik apostoli útja után hazatért Horvátországból II. János Pál. A pápa június 5-étől 9-éig tartó látogatásán Fiumében, Dubrovnikban, Eszéken, Djakovóban és Zárában járt. Látogatása során fogadta Stipe Mesic horvát köztársasági elnököt és Ivica Racan miniszterelnököt. Kijelentette, hogy támogatja Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Befejezte ötnapos horvátországi látogatását II. János Pál pápa, s a zárai liturgia után hétfőn a déli órákban Zárából (Zadar) a Croatia Airlines vatikáni és horvát zászlós repülőgépén visszaindult Rómába. A zárai repülőtéren a legnagyobb állami és egyházi tiszteletadással búcsúztatták. Horvátországi 3., Olaszországon kívüli 100. apostoli útja utolsó napján délelőtt 110 ezer hívő előtt tartott zsolozsmájában Zárában, a Szent Donát-templom előtti Forum Romanumon a pápa emlékeztetett, hogy előtte is járt már egy pápa Zárában, mégpedig 1177-ben átutazóban III. Sándor. Ivan Prendja zárai érsek az egyházfő figyelmébe ajánlotta, hogy lengyel történészek szerint Zárából mentek az első keresztény misszionáriusok Lengyelországba, akik megkeresztelték Miesko fejedelmet. A pápa köszönetet mondott a szívélyes vendéglátásért, és Isten áldását kérte Horvátországra és a horvát fiatalságra.
A horvátországi pápai szentmisék homíliáinak fő témája a család, az egyház és a nemzet útja volt. Pénteken Dubrovnikban II. János Pál boldoggá avatta Marija Petkovic Korcula szigetéről származó horvát apácát. Szombaton 220 ezer hívő előtt misézett Eszéken, és magánlátogatást tett Djakovóban, pünkösdvasárnap pedig több mint százezer hivő előtt Fiumében mutatott be ünnepi szentmisét.
A pápalátogatás zavartalanságáról gondoskodó horvát parancsnokságnak szombaton nehéz perceket szerzett egy német könnyűrepülő: szlovén repülésellenőrök jelentették horvát kollégáiknak, hogy Ilirska Bistrica felett horvátországi leszálláshoz engedélyt kér egy eltérítést jelző repülőgép. A Krk szigeti repülőtér szolgálhatott megfelelő leszállásra, de aznap éppen az Eszékről visszatérő pápát várták oda. A légiforgalom-irányítási riadót követően két MIG repülőgép azonnal fel is szállt, majd Vrsarban leszállásra kényszerítették az repülőgépet. A horvát hatóságok vasárnap Fiumében kihallgatták a kis gépet vezető német turistát, aki maga is meglepődött az általa okozott riadalmon - adta hírül hétfőn a Vecernji list című napilap. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette