Tetszett a cikk?

A perui hadsereg kedden hajnalban kiszabadította azt a hatvan embert, akiket előző nap az Andokban raboltak el fegyveresek. Feltételezések szerint egy szélsőbaloldali csoport állt a túszejtő akció mögött.

Aurelio Loret de Mola perui védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján nem árult el részleteket a túszokat kiszabadító katonai akcióról, csupán annyit közölt, hogy 60 "fegyveres bűnöző" követte el a hétfői emberrablást. Korábban a hatóságok 200 támadót említettek.
A fegyveresek hétfőn hatvan embert hurcoltak magukkal, közöttük nyolc külföldi - chilei, argentin és kolumbiai - munkást és három rendőrtisztet egy építőmunkásoknak fenntartott táborból. A Techint argentin olajtársaság által üzemeltetett tábor Toccate település közelében, Limától 350 kilométerre délkeletre található. Az itt megszálló munkások a perui őserdőből az Andokon keresztül a Csendes-óceán partvidékéig nyúló földgáz-vezeték lefektetésén dolgoznak.
A támadók jelentős mennyiségű robbanóanyagot is zsákmányoltak, s - a BBC információi szerint - 1 millió dollár váltságdíjat követeltek. Feltételezések szerint a túszejtők a perui Fényes Ösvény maoista gerillaszervezet tagjai voltak. A kormányellenes akcióiról hírhedt szélsőbaloldali csoport azonban nem szokott váltságdíj céljából túszokat ejteni - emlékeztetett az AP. A gerillák támadásainak, illetve a kormánycsapatokkal való összetűzéseinek az 1980-as években mintegy 30 ezer ember esett áldozatul. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”