Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg ciszjordániai területen kilenc engedély nélkül létesített és javarészt lakatlan zsidó telepet számolt fel. Míg az izraeli kormány az „útitervben” foglaltak végrehajtásáról beszélt, egy palesztin miniszter viszont ócska trükknek nevezte az akciót, amellyel az igazi telepekről kívánják elterelni a figyelmet.

Az izraeli hadsereg lebontott keddre virradóra a ciszjordániai területen illegálisan létesített kilenc zsidó telepet - közölte Zeév Boim izraeli védelmi miniszter-helyettes. Boim kedd reggeli nyilatkozatában utalt rá, hogy a palesztin-izraeli megállapodások végrehajtásának ebben a szakaszában összesen tizenöt telep lebontásáról döntöttek, és ebből kilencet keddre virradóra eltakarítottak a földgyaluk, de várhatóan sor kerül majd a többire is.
A miniszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az egymást követő izraeli kormányok 1967 óta engedélyezték zsidó telepek létrehozását a megszállt Gáza övezetben és Ciszjordániában. Az izraeli politikus szerint csak azoknak a telepeknek a felszámolásáról van szó, amelyeknek létesítéséhez az izraeli kormány nem járult hozzá - tette hozzá az izraeli politikus. Hírügynökségek helyszíni beszámolói szerint egyébként a lebontásra kijelölt, többnyire egy-két lakókocsiból álló telepek zöme lakatlan.
Az útitervnek nevezett új közel-keleti rendezési terv keretében, amelynek kölcsönös betartásáról a felek a múlt heti akabai csúcstalálkozón megegyeztek, az izraelieknek le kell bontaniuk azokat a zsidó telepeket, amelyek Ariel Saron izraeli miniszterelnök 2001. márciusi hivatalba lépése óta épültek fel. A jelenlegi 102 telepből 62 az utóbbi két évben épült. Jászír Abed Rabbo, a palesztin miniszterelnöki hivatal államminisztere a telepek hétfőn megkezdett eltávolítását olcsó, jelképes cselekedetnek minősítette, azt hangoztatva, hogy Saron ily módon szeretné törvényesíteni az igazi telepek fennmaradását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes