Az izraeli hadsereg ciszjordániai területen kilenc engedély nélkül létesített és javarészt lakatlan zsidó telepet számolt fel. Míg az izraeli kormány az „útitervben” foglaltak végrehajtásáról beszélt, egy palesztin miniszter viszont ócska trükknek nevezte az akciót, amellyel az igazi telepekről kívánják elterelni a figyelmet.

Az izraeli hadsereg lebontott keddre virradóra a ciszjordániai területen illegálisan létesített kilenc zsidó telepet - közölte Zeév Boim izraeli védelmi miniszter-helyettes. Boim kedd reggeli nyilatkozatában utalt rá, hogy a palesztin-izraeli megállapodások végrehajtásának ebben a szakaszában összesen tizenöt telep lebontásáról döntöttek, és ebből kilencet keddre virradóra eltakarítottak a földgyaluk, de várhatóan sor kerül majd a többire is.
A miniszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az egymást követő izraeli kormányok 1967 óta engedélyezték zsidó telepek létrehozását a megszállt Gáza övezetben és Ciszjordániában. Az izraeli politikus szerint csak azoknak a telepeknek a felszámolásáról van szó, amelyeknek létesítéséhez az izraeli kormány nem járult hozzá - tette hozzá az izraeli politikus. Hírügynökségek helyszíni beszámolói szerint egyébként a lebontásra kijelölt, többnyire egy-két lakókocsiból álló telepek zöme lakatlan.
Az útitervnek nevezett új közel-keleti rendezési terv keretében, amelynek kölcsönös betartásáról a felek a múlt heti akabai csúcstalálkozón megegyeztek, az izraelieknek le kell bontaniuk azokat a zsidó telepeket, amelyek Ariel Saron izraeli miniszterelnök 2001. márciusi hivatalba lépése óta épültek fel. A jelenlegi 102 telepből 62 az utóbbi két évben épült. Jászír Abed Rabbo, a palesztin miniszterelnöki hivatal államminisztere a telepek hétfőn megkezdett eltávolítását olcsó, jelképes cselekedetnek minősítette, azt hangoztatva, hogy Saron ily módon szeretné törvényesíteni az igazi telepek fennmaradását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Itt a 450 kW-os villanyautó töltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautó töltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.