Tetszett a cikk?

Horvátországban botrányt kavart, hogy a háborús bűnök miatt körözött és szökésben levő Ante Gotovina horvát tábornokkal interjút közölt a Nacional című zágrábi hetilap. A tábornok egyezkedne a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A rendőrség az újság főszerkesztőjétől akar információt szerezni Gotovina tartózkodási helyéről.

Az évek óta az igazságszolgáltatás elől bujkáló volt francia idegenlégiós Ante Gotovina - a Nacional főszerkesztője szerint - kijelentette, hogy elismeri a hágai Nemzetközi Törvényszéket és hajlandó is tárgyalni annak nyomozóival, de csak feltétellel. Gotovina azt szeretné, ha gyanúsítottként Zágrábban hallgatnák ki, ahogy Petar Stipetic tábornokot, a horvát hadsereg volt vezérkari főnökét.
Florance Hartmann, Carla Del Ponte hágai főügyész szóvivője a Vecernji List című zágrábi napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy szó sem lehet semmiféle egyezségről. Zinka Bardic, a horvát belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy a horvát rendőrség ki fogja hallgatni Ivo Pukanicot, a Nacional főszerkesztőjét, aki az interjút készítette, és le is fényképeztette magát Gotovinával. Pukanic viszont arra hivatkozik, újságírói erkölcse tiltja, hogy tájékoztassa a hatóságokat a tábornok tartózkodási helyéről. (A horvát büntetőeljárási törvény is a védett tanúk kategóriájába sorolja az újságírókat, akik nem kötelesek felfedni hírforrásukat.)
A Vecernji List szerint hétfőre virradóra az SFOR katonái helikopterek támogatásával megpróbáltak átkutatni egy észak-hercegovinai Ferenc-rendi kolostort, mert olyan értesüléseket kaptak, hogy ott rejtőzik Gotovina. A katonák azonban nem hajtották végre akciójukat, mert a kolostor perjelje azzal fenyegetőzött, hogy az akcióról a Vatikán is tájékoztatást kap. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb hétig marad biztosan néma a Klubrádió, a Médiatanács nem vette napirendre az ügyet

Újabb hétig marad biztosan néma a Klubrádió, a Médiatanács nem vette napirendre az ügyet

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség