Tetszett a cikk?

A nagy ázsiai elektronikai gyártók Csehországot tették meg a kibővített Európai Unión belüli gyártási központjukká - írta a keddi Financial Times. Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább.

A vezető brit üzleti napilap helyszíni riportja szerint már folyik a gyártás áthelyezése cseh ipartelepekre a cégek saját országbeli, illetve a jelenlegi EU-tagországokban működő üzemeiből. A Hewlett Packardnak számítógépeket összeszerelő tajvani Foxconn elektronikai bérgyártó cég vezetője a lapnak azt mondta, hogy "a kibővített Európa központja Csehország".
Az elemzés szerint az ázsiai befektetők áradatát a japán Matsushita indította el még 1996-ban, amikor Plzenben felépítette tévégyárát. A CzechInvest cseh beruházásösztönző hatóság egyik tanácsadója szerint a japán vállalatokra jellemző, hogy követik egymást egy-egy beruházási helyszínre. A Jetro, a japán kereskedelem- és befektetés-ösztönző ügynökség adatai szerint Csehországban ma már 45 nagy japán beruházó működik; ezek a cégek eddig 2 milliárd dollárt fektettek a cseh gazdaságba és 23 ezer embert foglalkoztatnak. A japán cégek zöme az autóiparhoz kötődő elektronikai gyártást végez Csehországban. A CzechInvest szerint további 25 japán, illetve egyéb ázsiai nagyvállalattal, köztük a Toshibával és a Samsunggal folynak tárgyalások lehetséges jövőbeni beruházásokról.
A Financial Times szerint most már elsősorban az ország földrajzi elhelyezkedése, semmint az alacsony bérköltség a fő oka az ázsiai befektetők érdeklődésének. Csehország fekszik a legközelebb az uniós csatlakozó országok közül Nyugat-Európához, a távol-keleti elektronikai gyártók fő felvevőpiacához.
Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább. A Matsushita például meredeken csökkentette cardiffi tévéüzemének gyártását a plzeni üzem felépítése után. A Foxconn glasgow-i üzemét fejlesztette vissza a csehországi terjeszkedéssel párhuzamosan - írta a brit lap.
A CzechInvest derülátó a továbbiakat illetően is, de a Jetro arra figyelmeztet, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mind keményebb versenytárssá válik - írta a Financial Times. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre

Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság