A nagy ázsiai elektronikai gyártók Csehországot tették meg a kibővített Európai Unión belüli gyártási központjukká - írta a keddi Financial Times. Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább.

A vezető brit üzleti napilap helyszíni riportja szerint már folyik a gyártás áthelyezése cseh ipartelepekre a cégek saját országbeli, illetve a jelenlegi EU-tagországokban működő üzemeiből. A Hewlett Packardnak számítógépeket összeszerelő tajvani Foxconn elektronikai bérgyártó cég vezetője a lapnak azt mondta, hogy "a kibővített Európa központja Csehország".
Az elemzés szerint az ázsiai befektetők áradatát a japán Matsushita indította el még 1996-ban, amikor Plzenben felépítette tévégyárát. A CzechInvest cseh beruházásösztönző hatóság egyik tanácsadója szerint a japán vállalatokra jellemző, hogy követik egymást egy-egy beruházási helyszínre. A Jetro, a japán kereskedelem- és befektetés-ösztönző ügynökség adatai szerint Csehországban ma már 45 nagy japán beruházó működik; ezek a cégek eddig 2 milliárd dollárt fektettek a cseh gazdaságba és 23 ezer embert foglalkoztatnak. A japán cégek zöme az autóiparhoz kötődő elektronikai gyártást végez Csehországban. A CzechInvest szerint további 25 japán, illetve egyéb ázsiai nagyvállalattal, köztük a Toshibával és a Samsunggal folynak tárgyalások lehetséges jövőbeni beruházásokról.
A Financial Times szerint most már elsősorban az ország földrajzi elhelyezkedése, semmint az alacsony bérköltség a fő oka az ázsiai befektetők érdeklődésének. Csehország fekszik a legközelebb az uniós csatlakozó országok közül Nyugat-Európához, a távol-keleti elektronikai gyártók fő felvevőpiacához.
Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább. A Matsushita például meredeken csökkentette cardiffi tévéüzemének gyártását a plzeni üzem felépítése után. A Foxconn glasgow-i üzemét fejlesztette vissza a csehországi terjeszkedéssel párhuzamosan - írta a brit lap.
A CzechInvest derülátó a továbbiakat illetően is, de a Jetro arra figyelmeztet, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mind keményebb versenytárssá válik - írta a Financial Times. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Elképesztő légi felvételen vágtat több száz szarvas Baranyában – videó

Elképesztő légi felvételen vágtat több száz szarvas Baranyában – videó

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett