Izraeli harci helikopterek kedden célzott rakétalövésekkel eltalálták Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamász palesztin terrorszervezet egyik vezetőjének autóját Gázában, a politikus azonban kisebb sérülésekkel túlélte a támadást. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök "terrortámadásnak", "a békefolyamat szabotálásának" nevezte a helikoptertámadást; izraeli helikopterek és harckocsik délután újabb támadást hajtottak végre a Gázai övezetben, s három palesztint megöltek, harminckettőt pedig megsebesítettek.

A korábbi helikoptertámadásban két éppen arra haladó ember - híradások szerint egy nő és egy 8 éves kislány - életét vesztette, huszonheten pedig megsebesültek. A sebesültek között van a Hamász-vezető fia, valamint három testőre is. Három sérült állapota válságos. Rantiszi terepjáróját egy forgalmas gázai útvonalon érte találat, a jármű azonnal lángba borult. A Hamász-vezért segítői mentették ki a kocsiból. Szemtanúk több robbanást is hallottak, az Apache helikopterek legalább hét rakétát lőttek ki a palesztin aktivista gépkocsijára. Az első hírügynökségi jelentések Rantiszi haláláról számoltak be, majd a Reuters úgy értesült, hogy a palesztin férfi kielégítő állapotban van. Az utolsó hírek szerint Rantiszi a jobb lábán sérült meg.
Az izraeli hadsereg közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben részletesen felsorolta a szélsőséges palesztin szervezet által elkövetetett bűncselekményeket. A dokumentum szerint a Hamász vezetői stratégiai döntést hoztak arról, hogy a rendezést célzó "útitervet" zátonyra futtatják, és leheletetlenné teszik a párbeszédet a terrorcselekmények leállításáról. A közlemény utal a június 4-i akabai találkozó előtt végrehajtott véres merényletekre és hangsúlyozza, hogy a hadsereg mindent megtesz az izraeli állampolgárok biztonságának megóvásáért. George Bush amerikai elnököt ugyanakkor "mélységesen felkavarta" a támadás: az elnök aggódik amiatt, hogy a légicsapás alááshatja a Palesztin Hatóságnak a terrortámadások leállítására tett erőfeszítéseit, és nem szolgálja Izrael biztonságát sem - közölte kedden Ari Fleischer fehér házi szóvivő.
A Hamász azonnal reagált a támadásra: Mahmúd Zahar szóvivő megtorló akciókat ígért, mondván, "ezt a bűntettet nem felejtik el". A gázai kórháznál több száz palesztin gyűlt össze, és azt kiabálta, hogy a "Dzsihád folytatódik". A Hamász vezetője elleni rakétatámadást elítélte a Muzulmán Testvérek iszlám mozgalom is, amely szerint a támadás bizonyítja, hogy haszontalan dolog Izraellel tárgyalni. "Az arab népek és vezetőik számára immár teljesen világos, hogy fölösleges mindenfajta békekezdeményezés ezzel az ellenséggel" - olvasható a szervezet nyilatkozatában.
Abdelaziz ar-Rantiszi a militáns palesztin szervezet egyik, a nyilvánosság előtt leginkább ismert vezetője. Gyakran szerepel a Hamász gázai szóvivőjeként és többször is ült már izraeli börtönben. Legutóbb hétfőn intézett kirohanást Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök azon felhívása ellen, hogy a Hamász hagyjon fel az izraeliek elleni támadásokkal.
A keddi izraeli támadás vélhetően tovább rontja annak esélyét, hogy sikerül rábírni a szélsőséges palesztin szervezeteket az izraeli célpontok elleni merényletek beszüntetésére. (MTI).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás