Tetszett a cikk?

Izraeli harci helikopterek kedden célzott rakétalövésekkel eltalálták Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamász palesztin terrorszervezet egyik vezetőjének autóját Gázában, a politikus azonban kisebb sérülésekkel túlélte a támadást. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök "terrortámadásnak", "a békefolyamat szabotálásának" nevezte a helikoptertámadást; izraeli helikopterek és harckocsik délután újabb támadást hajtottak végre a Gázai övezetben, s három palesztint megöltek, harminckettőt pedig megsebesítettek.

A korábbi helikoptertámadásban két éppen arra haladó ember - híradások szerint egy nő és egy 8 éves kislány - életét vesztette, huszonheten pedig megsebesültek. A sebesültek között van a Hamász-vezető fia, valamint három testőre is. Három sérült állapota válságos. Rantiszi terepjáróját egy forgalmas gázai útvonalon érte találat, a jármű azonnal lángba borult. A Hamász-vezért segítői mentették ki a kocsiból. Szemtanúk több robbanást is hallottak, az Apache helikopterek legalább hét rakétát lőttek ki a palesztin aktivista gépkocsijára. Az első hírügynökségi jelentések Rantiszi haláláról számoltak be, majd a Reuters úgy értesült, hogy a palesztin férfi kielégítő állapotban van. Az utolsó hírek szerint Rantiszi a jobb lábán sérült meg.
Az izraeli hadsereg közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben részletesen felsorolta a szélsőséges palesztin szervezet által elkövetetett bűncselekményeket. A dokumentum szerint a Hamász vezetői stratégiai döntést hoztak arról, hogy a rendezést célzó "útitervet" zátonyra futtatják, és leheletetlenné teszik a párbeszédet a terrorcselekmények leállításáról. A közlemény utal a június 4-i akabai találkozó előtt végrehajtott véres merényletekre és hangsúlyozza, hogy a hadsereg mindent megtesz az izraeli állampolgárok biztonságának megóvásáért. George Bush amerikai elnököt ugyanakkor "mélységesen felkavarta" a támadás: az elnök aggódik amiatt, hogy a légicsapás alááshatja a Palesztin Hatóságnak a terrortámadások leállítására tett erőfeszítéseit, és nem szolgálja Izrael biztonságát sem - közölte kedden Ari Fleischer fehér házi szóvivő.
A Hamász azonnal reagált a támadásra: Mahmúd Zahar szóvivő megtorló akciókat ígért, mondván, "ezt a bűntettet nem felejtik el". A gázai kórháznál több száz palesztin gyűlt össze, és azt kiabálta, hogy a "Dzsihád folytatódik". A Hamász vezetője elleni rakétatámadást elítélte a Muzulmán Testvérek iszlám mozgalom is, amely szerint a támadás bizonyítja, hogy haszontalan dolog Izraellel tárgyalni. "Az arab népek és vezetőik számára immár teljesen világos, hogy fölösleges mindenfajta békekezdeményezés ezzel az ellenséggel" - olvasható a szervezet nyilatkozatában.
Abdelaziz ar-Rantiszi a militáns palesztin szervezet egyik, a nyilvánosság előtt leginkább ismert vezetője. Gyakran szerepel a Hamász gázai szóvivőjeként és többször is ült már izraeli börtönben. Legutóbb hétfőn intézett kirohanást Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök azon felhívása ellen, hogy a Hamász hagyjon fel az izraeliek elleni támadásokkal.
A keddi izraeli támadás vélhetően tovább rontja annak esélyét, hogy sikerül rábírni a szélsőséges palesztin szervezeteket az izraeli célpontok elleni merényletek beszüntetésére. (MTI).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt