Tetszett a cikk?

A nemzetközi tiltakozások ellenére a kubai legfelsőbb bíróság helybenhagyta azokat az ítéleteket, amelyek alapján hosszú évtizedekre börtönbe vetettek hetvenöt másként gondolkodót a kommunista szigetországban. Az Amnesty International szerint az utóbbi négy év alatt ez a legsúlyosabb leszámolás a kubai ellenzékkel.

A legfelsőbb bíróság e héten megkezdte és sorban helybenhagyta az áprilisban kiszabott ítéleteket, amelyekkel 10-től 28 évig terjedő szabadságvesztést róttak ki Fidel Castro államfő összeesküvéssel vádolt politikai ellenfeleire.
A 15 év börtönbüntetéssel sújtott Elizardo Sánchez, az egyik legismertebb kubai ellenzéki csoportosulás, a Kubai Emberi Jogi és Nemzeti Megbékélési Bizottság vezetője közölte:nem is számított a büntetések enyhítésére.
A belső ellenzék első nemzeti méretűvé szélesedett mozgalma, amelyet az ország gazdasági válsága csak tovább erősített, nem sokáig bontogathatta szárnyait. A hatóságok 75 vezető ellenzékit tartóztattak le április elején. Azzal vádolták őket, hogy Washington "fizetési listáján" szereplő "zsoldosok", akik egy amerikai invázióhoz készítik elő a talajt.
Kuba kemény nemzetközi bírálatban részesült, amiért ilyen súlyos ítéleteket szabott ki az egypártrendszert békés reformok útján megváltoztatni kívánó ellenzékiekre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon