Tetszett a cikk?

Az EU-hoz csatlakozó országok számára az aktív megfigyelői státus egy évében elsősorban az a fontos, hogy elsajátítsák az uniós intézmények és testületek működésének technikáját – mondta Bárándy Péter igazságügyi miniszter, aki pénteken az EU-tagállamok és a csatlakozó országok bel- és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán vett részt.

A most tárgyalt témák közül megemlítette: a tanács felhatalmazta a soros görög elnökséget, hogy a június 25-én Washingtonban tartandó EU-amerikai csúcson aláírja az Egyesült Államokkal kötendő kiadatási és kölcsönös jogsegélynyújtási egyezményeket. Mindkét megállapodásról a terrorizmusellenes harcban való együttműködés keretében folytak tárgyalások, amelyek során a legnagyobb gondot az jelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is alkalmazza a halálbüntetésnek az EU által elítélt gyakorlatát. Végül arról állapodtak meg - és ezt a kiadatási egyezményben is rögzítették -, hogy halálbüntetéssel fenyegetett személyeket uniós tagállamok csak azzal a feltétellel adnak ki, hogy ilyen ítéletet nem hoznak ügyükben, ha pedig mégis, akkor nem hajtják azt végre. A tanács emellett helyzetfelmérő vitát folytatott a vagyonelkobzási ítéletek végrehajtására vonatkozó keretjellegű döntés tervezetének egyes pontjairól, köztük a "tulajdon" fogalmának és a döntés hatálya alá eső bűncselekmények körének a meghatározásáról.
A soros görög elnökség kezdeményezésére került napirendre a kettős büntethetőség elvének a kérdése, amelynek értelmében senkit nem szabad kétszer ugyanabban az ügyben eljárás alá vonni, vagy bíróság elé állítani. Ennek azért van növekvő jelentősége mostanában, mert terjed a határokon átnyúló bűnözés, és egyre bonyolultabbá válik a bűnügyi eljárásokkal kapcsolatos igazságszolgáltatás. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre