Tetszett a cikk?

Több mint 25 millió dollárt fizet ki a Kentucky állambeli louisville-i érsekség a papjai és alkalmazottjai pedofil cselekedetei áldozatainak, akik közül csaknem 250-en nyújtottak be keresetet a szexuális túlkapások miatt. A kártérítésről eren kívüli megállapodás született.

Az érsekség ellen az elmúlt 14 hónapban garmadával indultak a peres ügyek - jó néhány közülük több évtizeddel ezelőtti események kapcsán - a gyermekkori szexuális zaklatások miatt, azzal, hogy az érsekség tudott az erőszakoskodásokról, de leplezte azokat, s semmit nem tett megakadályozásuk érdekében.
A louisville-i érsekség komoly takarékossági intézkedésekre készül, hogy az egymilliós perköltséget és a 25,7 millió dolláros kártérítést ki tudja fizetni, 34 alkalmazottját bocsátja el - ez 12 százalékos leépítésnek felel meg -, befagyasztja a béreket és költségvetési kiadásait csaknem kétmillió dollárral kurtítja meg évente.
A már visszavonult Louis Miller atyát - aki a Kentucky állambeli pedofil-botrány központi alakja - a múlt hónapban ítélték el húsz év szabadságvesztésre, miután több évtizeden át erőszakoskodott a gyermekekkel, három másik katolikus pap pere még folyamatban van.
A kisgyermekekkel történt visszaélések leleplezése, a pedofil-botrány kipattanása óta az Egyesült Államok 64 milliós katolikus közösségének 47 ezer papja közül több mint háromszázat távolítottak el hivatalából. Az egyházat kártérítést követelő polgári perek ezrei fenyegetik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket