Heves összecsapás zajlott le Párizs központjában kedden késő este rendőrök és a nyugdíjreform elleni tüntetés legradikálisabb résztvevői között. A nyugdíjtörvény-tervezet vitája szerda délután folytatódik a Bourbon-palotában.

A szervezők szerint másfél millió ember tüntetett Franciaország városaiban az érvényben lévő rendszert szigorító nyugdíjreformterv ellen. A párizsi megmozdulás végállomásán, a nemzetgyűlés épületével szemben lévő Concorde téren a tüntetők néhány száz fős csoportjai többször kíséreltek meg átjutni a parlament épületéhez vezető Szajna-hídon, a rohamrendőrök azonban könnygázt vettek be ellenük. A reform parlamenti vitájának napján számos közszolgáltató vállalat alkalmazottai léptek sztrájkba.
A felvonulók néhány száz fős csoportja este hét után kezdte rohamozni a Concorde térrel átellenben, a Szajna túloldalán fekvő nemzetgyűlés épületéhez vezető hídon felsorakozott rendvédelmi erőket, amelyek könnygázgránátokkal szorították a Concorde túloldalára a gázpatronokat visszahajigáló felajzott tömeget. A határozott hatósági fellépés elől 300-400 rendbontó az Opera Garnier felé vett irányt, az épület előtti téren szemeteskukákat borogattak fel, és felgyújtották őket. A térre benyomuló gumibotos, pajzsos rohamegységek vízágyúkat vettek be ellenük, mire a tömeg egy része bevette magát az Opera épületébe. Mozart Cosí fan tutte című zeneművének előadását félbe kellett szakítani, a közönséget a hátsó ajtókon menekítették ki. A rendőrök több mint hatvan zavargót előállítottak, közülük többeket földre teperve bilincseltek meg. A példátlan összecsapás után éjjel 11 körül állt helyre a nyugalom a környéken.
A nyugdíjtörvény-tervezet vitájában Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök hangsúlyozta: "a jelen és a jövő megmentése" érdekében reformokra, cselekvésre és bátorságra van szükség. Bejelentette, a kormány nem él az alkotmány 49/3 cikkében biztosított jogosítványával, amely lehetővé teszi a vita lerövidítését: hajlandó valamennyi módosító javaslatot megvitatni. A kormánypárti többség és az ellenzék közötti indulatos felszólalások közepette érte a hír a képviselőket, hogy Raffarin miniszterelnök az este folyamán Asnieres-ben, az UMP kormánypárt hívei előtt tartott gyűlésen kijelentette: az ellenzékben lévő szocialistáknak "fontosabb pártjuk érdeke, mint a hazáé". A miniszterelnöki minősítés óriási felzúdulást keltett a szocialista párti (PS) honatyák körében. Jean-Marc Ayrault, a PS frakcióvezetője keményen visszautasította az inzultust, és bejelentette, az ellenzéki párt csak akkor hajlandó visszatérni az ülésterembe, ha a kormányfő a nemzetgyűlés plénuma előtt megköveti a szocialistákat. A PS képviselőcsoportja ezután elhagyta az üléstermet. Francois Fillon szociálisügyi miniszter, a nyugdíjreform atyja válaszában kizárta azt a lehetőséget, hogy a miniszterelnök bocsánatot kérjen az ellenzéktől, amely szerinte amikor kormányon volt, semmit nem tett a halaszthatatlan nyugdíjreform megalkotása érdekében. Az ülést az incidens miatt éjjel fél 12-kor felfüggesztették. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket