Tetszett a cikk?

Heves összecsapás zajlott le Párizs központjában kedden késő este rendőrök és a nyugdíjreform elleni tüntetés legradikálisabb résztvevői között. A nyugdíjtörvény-tervezet vitája szerda délután folytatódik a Bourbon-palotában.

A szervezők szerint másfél millió ember tüntetett Franciaország városaiban az érvényben lévő rendszert szigorító nyugdíjreformterv ellen. A párizsi megmozdulás végállomásán, a nemzetgyűlés épületével szemben lévő Concorde téren a tüntetők néhány száz fős csoportjai többször kíséreltek meg átjutni a parlament épületéhez vezető Szajna-hídon, a rohamrendőrök azonban könnygázt vettek be ellenük. A reform parlamenti vitájának napján számos közszolgáltató vállalat alkalmazottai léptek sztrájkba.
A felvonulók néhány száz fős csoportja este hét után kezdte rohamozni a Concorde térrel átellenben, a Szajna túloldalán fekvő nemzetgyűlés épületéhez vezető hídon felsorakozott rendvédelmi erőket, amelyek könnygázgránátokkal szorították a Concorde túloldalára a gázpatronokat visszahajigáló felajzott tömeget. A határozott hatósági fellépés elől 300-400 rendbontó az Opera Garnier felé vett irányt, az épület előtti téren szemeteskukákat borogattak fel, és felgyújtották őket. A térre benyomuló gumibotos, pajzsos rohamegységek vízágyúkat vettek be ellenük, mire a tömeg egy része bevette magát az Opera épületébe. Mozart Cosí fan tutte című zeneművének előadását félbe kellett szakítani, a közönséget a hátsó ajtókon menekítették ki. A rendőrök több mint hatvan zavargót előállítottak, közülük többeket földre teperve bilincseltek meg. A példátlan összecsapás után éjjel 11 körül állt helyre a nyugalom a környéken.
A nyugdíjtörvény-tervezet vitájában Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök hangsúlyozta: "a jelen és a jövő megmentése" érdekében reformokra, cselekvésre és bátorságra van szükség. Bejelentette, a kormány nem él az alkotmány 49/3 cikkében biztosított jogosítványával, amely lehetővé teszi a vita lerövidítését: hajlandó valamennyi módosító javaslatot megvitatni. A kormánypárti többség és az ellenzék közötti indulatos felszólalások közepette érte a hír a képviselőket, hogy Raffarin miniszterelnök az este folyamán Asnieres-ben, az UMP kormánypárt hívei előtt tartott gyűlésen kijelentette: az ellenzékben lévő szocialistáknak "fontosabb pártjuk érdeke, mint a hazáé". A miniszterelnöki minősítés óriási felzúdulást keltett a szocialista párti (PS) honatyák körében. Jean-Marc Ayrault, a PS frakcióvezetője keményen visszautasította az inzultust, és bejelentette, az ellenzéki párt csak akkor hajlandó visszatérni az ülésterembe, ha a kormányfő a nemzetgyűlés plénuma előtt megköveti a szocialistákat. A PS képviselőcsoportja ezután elhagyta az üléstermet. Francois Fillon szociálisügyi miniszter, a nyugdíjreform atyja válaszában kizárta azt a lehetőséget, hogy a miniszterelnök bocsánatot kérjen az ellenzéktől, amely szerinte amikor kormányon volt, semmit nem tett a halaszthatatlan nyugdíjreform megalkotása érdekében. Az ülést az incidens miatt éjjel fél 12-kor felfüggesztették. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t