Bush elnök és Powell amerikai külügyminiszter bírálta Izraelnek a Gázai övezetben kedden végrehajtott két helikoptertámadását, amelyeknek összesen 6 halálos áldozata és 57 sebesültje volt. Miközben a Hamász bosszút ígér és a palesztin közvélemény a dzsihád folytatása mellett sorakozik fel, Ariel Saron izraeli miniszterelnök a terrorizmus elleni küzdelem részének tekinti az akciókat.

"Sajnálom az ártatlanul kioltott életeket. Félek, hogy a támadások csak megnehezítik a palesztin vezetők terrorizmus elleni küzdelmét. Azt sem hiszem, hogy az akciók szavatolnák Izrael biztonságát" - jelentette ki a támadásokra reagálva Bush amerikai elnök, aki a nemrég kidolgozott "békeútiterv" meghiúsulásától tart. Bush ugyanakkor továbbra is "hisz a békében", ehhez azonban szerinte "felelősségteljes vezetőkre van szükség".
A támadások alatt Buenos Airesben tartózkodó Colin Powell amerikai külügyminiszter Bush-hoz hasonlóan "mélységes aggodalmának" adott hangot. A Washington Post beszámolója szerint Powell attól tart, hogy a támadások következtében az "útiterv" megvalósítása hosszú halasztást szenvedhet.
A támadásokat a Saronnal és Bush elnökkel az útiterv folytatásáról korábban megegyező Mahmúd Abbász palesztin kormányfő először "aljas bűncselekménynek", majd "terrorista akcióknak" minősitette, s kijelentette: az ilyen akciók "akadályoznak mindenféle erőfeszítést".
Az első, Apache helikopterekkel végrehajtott rakétatámadás Abdelaziz ar-Rantiszi Hamász-vezető terepjárója ellen irányult, a terrorista vezér azonban könnyű sérülésekkel úszta meg az akciót. A második, néhány órával az első után indított helikopterattak az izraeli területek ellen intézett palesztin rakétatámadás megtorlása volt. "Küzdenünk kell azok ellen, akik saját otthonunkban törnek ellenünk " - mondta Rantiszi betegágyáról a támadás után nem sokkal. "Nem tesszük le fegyverünket. Ez a palesztin nép egyetlen lehetősége. Palesztina egy cionista háboró célpontjává valt" - tette hozzá.
Izrael a Rantiszi ellen végrehajtott merényletet azzal indokolta, hogy a Hamász terrorakció szervezésén dolgozott az " útiterv" zátonyra futtatása végett: Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint "a Hamász és egyéb terrorista szervezetek háborút indítottak ellenünk". Saron utasítást adott munkatársainak, hogy adják át Washingtonnak azokat a birtokukban lévő titkosszolgálati adatokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy ar-Rantiszi tudott a szervezet szélsőségeseinek Izrael elleni terrorakcióiról, sőt több esetben azok koordinátora volt. "Ezek az információk azt bizonyítják, hogy ar-Rantiszi nemcsak hogy időzített bomba, de egy egész időzítettbomba-gyár volt" - jelentette ki egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő. Az Izraelt ért kritikák ellenére Saron kitart álláspontja mellett, miszerint országa biztonságát szavatolni kell, akár ilyen támadások árán is. "Izrael továbbra is harcolni fog terrorista szervezetek vezetői ellen, azok ellen, akik finanszírozzák és akcióba küldik azokat a terroristákat, akik zsidókat gyilkolnak meg" - mondta a miniszterelnök a BBC szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá