Tetszett a cikk?

Amerikai és cseh állítások szerint megvesztegetéssel próbált rábírni cseh politikusokat a legnagyobb brit fegyvergyártó és -kereskedő cég Gripen vadászgépek megvásárlására - írta saját értesüléseire hivatkozva a csütörtöki The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap szerint két cseh politikus egymástól függetlenül állítja, hogy a BAE Systems, amely a Gripeneket gyártó svéd Saab ipari csoporttal áll konzorciumban és értékesíti a harci repülőgépeket, kenőpénzt ajánlott nekik annak fejében, hogy nem szavaznak az 1 milliárd font értékű Gripen-vásárlási ügylet ellen.
Michael Zantovsky, a cseh parlament védelmi bizottságának liberális elnöke tavaly májusban egy ismeretlen hívótól 1 millió fontnyi pártfinanszírozásra kapott ajánlatot, arra az esetre, ha megváltoztatja az ügyletet ellenző álláspontját. Zantovsky bizottsága éppen előzőleg javasolta a Gripen-vásárlás elvetését. Egy másik cseh törvényhozót a bizottsági szavazás előtt, a járdán állított meg két ismeretlen, megkérdezve, hogy fog szavazni. Amikor közölte, hogy nemmel, megkérdezték, hogy választókörzetének nincs-e szüksége új beruházásokra - írta a The Guardian.
A lap szerint az amerikai kormány szintén azzal vádolja a brit nagyvállalatot, sőt a mögötte álló kormányzati támogatókat is, hogy „korrupt módszereket" alkalmaztak a cseh fegyverüzlet ügyében. Washingtonnak a CIA és rivális amerikai cégek küldtek erről jelentéseket - írta a The Guardian. A brit törvények alapján külföldiek megvesztegetése is bűncselekménynek számít. A brit védelmi minisztérium illetékese azonban, akinek az amerikaiak személyesen megküldték panaszaikat, nem kezdeményezett rendőrségi vizsgálatot, hanem arról értesítette a Pentagont, hogy a panaszokat kivizsgálták, és alaptalannak találták – áll a cikkben.
A brit minisztérium a napokban meg is erősítette a The Guardiannek, hogy az amerikai vádakat semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá. A BAE annyit mindazonáltal elismer, hogy „pénzügyi kedvezményeket" ajánlott egy cseh tévétársaság vezetőjének, akitől 2001-ben támogatást várt - írta a lap. A vezető londoni újság prágai forrásai szerint a BAE Systems évi 1,5 millió fontot különített el a cseh álláspont befolyásolására".
Két évvel ezelőtt négy rivális cég - köztük két amerikai - visszavonult a versenytől, közösen tiltakozva az általuk a BAE javára előre lejátszottnak tartott ügylet ellen. A The Guardian szerint a brit-amerikai konfrontáció napvilágra kerülése különösen súlyos annak ismeretében, hogy mind Tony Blair kormányfő, mind Geoff Hoon védelmi miniszter személyesen is - jóllehet sikertelenül - lobbizott Prágában a BAE érdekében. Csehország korábban 24 új Jas-39 Gripen vadászgépet tervezett vásárolni a brit-svéd konzorciumtól, de a tervet egyelőre jegelik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán