Amerikai és cseh állítások szerint megvesztegetéssel próbált rábírni cseh politikusokat a legnagyobb brit fegyvergyártó és -kereskedő cég Gripen vadászgépek megvásárlására - írta saját értesüléseire hivatkozva a csütörtöki The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap szerint két cseh politikus egymástól függetlenül állítja, hogy a BAE Systems, amely a Gripeneket gyártó svéd Saab ipari csoporttal áll konzorciumban és értékesíti a harci repülőgépeket, kenőpénzt ajánlott nekik annak fejében, hogy nem szavaznak az 1 milliárd font értékű Gripen-vásárlási ügylet ellen.
Michael Zantovsky, a cseh parlament védelmi bizottságának liberális elnöke tavaly májusban egy ismeretlen hívótól 1 millió fontnyi pártfinanszírozásra kapott ajánlatot, arra az esetre, ha megváltoztatja az ügyletet ellenző álláspontját. Zantovsky bizottsága éppen előzőleg javasolta a Gripen-vásárlás elvetését. Egy másik cseh törvényhozót a bizottsági szavazás előtt, a járdán állított meg két ismeretlen, megkérdezve, hogy fog szavazni. Amikor közölte, hogy nemmel, megkérdezték, hogy választókörzetének nincs-e szüksége új beruházásokra - írta a The Guardian.
A lap szerint az amerikai kormány szintén azzal vádolja a brit nagyvállalatot, sőt a mögötte álló kormányzati támogatókat is, hogy „korrupt módszereket" alkalmaztak a cseh fegyverüzlet ügyében. Washingtonnak a CIA és rivális amerikai cégek küldtek erről jelentéseket - írta a The Guardian. A brit törvények alapján külföldiek megvesztegetése is bűncselekménynek számít. A brit védelmi minisztérium illetékese azonban, akinek az amerikaiak személyesen megküldték panaszaikat, nem kezdeményezett rendőrségi vizsgálatot, hanem arról értesítette a Pentagont, hogy a panaszokat kivizsgálták, és alaptalannak találták – áll a cikkben.
A brit minisztérium a napokban meg is erősítette a The Guardiannek, hogy az amerikai vádakat semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá. A BAE annyit mindazonáltal elismer, hogy „pénzügyi kedvezményeket" ajánlott egy cseh tévétársaság vezetőjének, akitől 2001-ben támogatást várt - írta a lap. A vezető londoni újság prágai forrásai szerint a BAE Systems évi 1,5 millió fontot különített el a cseh álláspont befolyásolására".
Két évvel ezelőtt négy rivális cég - köztük két amerikai - visszavonult a versenytől, közösen tiltakozva az általuk a BAE javára előre lejátszottnak tartott ügylet ellen. A The Guardian szerint a brit-amerikai konfrontáció napvilágra kerülése különösen súlyos annak ismeretében, hogy mind Tony Blair kormányfő, mind Geoff Hoon védelmi miniszter személyesen is - jóllehet sikertelenül - lobbizott Prágában a BAE érdekében. Csehország korábban 24 új Jas-39 Gripen vadászgépet tervezett vásárolni a brit-svéd konzorciumtól, de a tervet egyelőre jegelik. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó