"Félszigeti Csapás" néven a legnagyobb horderejű amerikai hadművelet indult meg hétfőn, Irakban azóta, hogy Bush amerikai elnök május 1-én hivatalosan bejelentette az iraki háború végét.

Az akció, amelyben több mint 4000 katonán kívül harci repülőgépek, felderitőgépek és helikopterek is részt vettek, azon iraki személyek ellen irányult, akik az utóbbi hetek alatt amerikai katonák ellen végrehajtott fegyveres akciókért felelősek. A csapás célpontja az a Bagdadtól 70 kilóméterre északra fekvő, Duluidzsa település közelében található terület volt, amely feltehetőleg több a Baath párthoz, és Szaddám Husszein iraki ex-diktátorhoz hű vezetőnek nyújt menedéket. A terület, a The New York Times beszámolója alapján "szunnita háromszög" néven is ismert, mivel Husszein uralma idején ez volt a diktátorhoz közel álló szunnita kisebbség egyik védőbástyája. Ahmed Chalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) volt ellenzéki csoportosulás vezetőjének jelentése szerint, kedden ezen a területen látták Szaddám Husszeint.Chalabi arról is beszámolt, hogy Husszein 200 dollárt ajánlott fel híveinek minden amerikai katona meggyilkolásáért.
A hadművelet eredményeképpen eddig közel 400 olyan személyt tartóztattak le, akik gyanusíthatóak a közelmúltban, amerikai katonák ellen elkövetett akciókért, amelyeknek eddig 33 halálos áldozata volt. A várakozások ellenére, a letartóztatottak között nem volt ott Ali Hasszán al-Madzsid, ismertebb nevén Vegyi Ali ,akit a háború alatt egyszer már halottnak nyílvánítottak, de azóta hírforrások arról számoltak be, hogy életben van.
David Poirier tábornok az irakiakhoz intézett következő szavakkal indokolta az akciót, a Washington Post értesülései alapján :"Békével jöttünk, és csak annyit kértünk, hogy ne támadjanak amerikai katonákra. Még aznap és másnap éjjel, önök támadtak. Most, hogy közbeléptünk és megtettük amit kellett, a támadások rögtön leálltak".
Poirier azokra a gerilla támadásokra utalt, melyek több amerikai áldozatot követeltek a háború hivatalos befejezése óta. Bár konkrét bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, sokan Husszein Fedeyeen nevű miliciáját, vagy egyenesen az ex-diktátort tartják felelősnek az akciók megszervezéséért.
Több iraki panasz érkezett a hadműveletben részt vevő katonák brutális cselekedeit illetően. Amerikai egyenruhások nőket és gyermekeket bilincseltek meg, amíg a házakat átkutatták. Mohamed Al-Jabouri iraki lakos, így kommentálta a történteket: "Azt hittük, hogy az amerikiak szabadságot és demokráciát hoznak majd, és ennek pont az ellenkezője történt". Dominic Carracillo ezredes szerint saját katonái és az irakiak biztonságának szavatolása érdekében volt szükség a bilincsekre,írja a CNN.
Azonban brutálisabb incidensek is történtek a beszámolók szerint. A The New York Times egy cikke alapján amerikai katonák egy férfit megvertek, egy másiknak pedig nem nyújtottak orvosi segítséget, amikor az szívinfarktust kapott. Amerikai illetékesek tagadták ezeket a vádakat.
A " Félszigeti Csapás" ma reggelre valószínüleg végéhez érkezett. A közel 400 letartóztatás közben nagy mennyíségű lőszert is lefoglaltak az amerikaiak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot